Femtio nyanser av honom - Partyspelet (Mindtwister/Imagination)


Fakta:
Antal spelare: 3+
Ålder: 18+ år
Innehåll: 300 frågekort i ”vaniljstil”, 150 Inre Gudinnamarker, 1 block med ”undergivna”-listor, 4 svarsblock, 1 block med ”sekretessavtal”, regler

Det står faktiskt ingenstans men detta är ett spel för kvinnor som gillar män och som dessutom tycker om att skvallra om sitt eget och andras sexliv eller för den delen diskutera drömmar och fördomar på samma tema. Då är jag som man självklart helt utanför målgruppen för ett dylikt spel, men kan förstås ändå ha en åsikt om det.

Min uppfattning är att som spel betraktat är detta kanske inte så mycket att ha, här finns något smått löjligt moment, en skev poängsättning och en lite fjantig terminologi (förstås taget från romanen med samma namn). Men, finner man en grupp med frispråkiga kvinnor som känner varandra och som vill sitta och berätta hemlisar om sig själva och sitt sexliv och samtidigt gissa vem av vännerna som skulle vilja göra ditten och datten så kan nog de 300 frågorna vara rätt skojiga, de flesta av dem i alla fall. Här finns goda möjligheter att både få veta spännande saker om andra samtidigt som man själv kanske kan chocka och överraska sin omgivning.

Även om frågorna anges ha ”vanilj”-karaktär och de allra ”hetaste” och intima frågorna saknas finns här förstås ändå frågor som kan uppfattas som just både heta och intima av någon deltagare. Allt har ju ändå sexuella erfarenheter, hemliga sexdrömmar och personliga relationer och beteenden i fokus.

Börja själva spelet med att skriva kontrakt med självaste Christian Grey, romanens huvudperson. Det framgår inte heller av spelförpackningen men för somliga frågor är det ett krav att vara bekant med boktrilogin och dess huvudkaraktärer. Somliga frågor är formulerade på ett sådant sätt att man måste relatera till en eller annan figur från romanerna.

Vem av speldeltagarna skulle vilja gå in i Christian Greys sammetsröda tortyrkammare? Om Christian Grey gjorde si eller så vem skulle uppskatta det mest? Vilken gudinna är mest lik Anastasia eller Elena osv… Vet man inget om de här figurerna är det såklart inte lätt att förstå frågan eller ge ett relevant svar.

Kontraktet ifråga är lyckligtvis endast en sida långt och handlar mest om att respektive spelare på heder och samvete lovar att inte vidaresprida något som framkommit under spelets gång. Det som sägs under ett parti Femtio nyanser… stannar i det sällskapet!

Sedan plockas nya papper fram (pennor får man se till att hålla med själv). Den här gången är det en lista på Christian Greys undergivna som spelarna tillsammans skall sätta ihop innan allt startar på allvar. De här undergivna är naturligtvis de personer alla frågorna skall knytas till. Åtta namn skall gruppen få ihop och det skall röra sig om personer som samtliga deltagare känner allihop, japp, alla skall känna alla.

Vill man sitta och diskutera varandra sätter man såklart upp alla spelarnas egna namn och några icke närvarande vänner till, i annat fall får man komma överens om att bara spekulera och diskutera kring andra utanför gruppen, t.ex. åtta gemensamma gamla klasskamrater, arbetskollegor, grannar etc. Skratta gott åt skvaller överlag kan man ju göra men nog blir själva spelet bra mycket mer hett, personligt och intressant om det är deltagarna själva i fokus… Men varför just åtta personer? Här kan man såklart komma överens om vilket antal som helst.

Så där ja. Släng sedan fram de runda brickorna med texten Inre Gudinna mitt på bordet, ge alla varsitt svarsblock och lägg korten med frågor på hög. Dags för spelstart!

Turas om att vara uppläsare, läs en fråga var i taget. Alla skriver ned varsitt svar på sina block och så avslöjas ens tyckande. Det utdelas poäng i form av Inre Gudinne-brickor om du svarar som uppläsaren, som uppläsaren och samtidigt är ensam om ditt svar och/eller som majoriteten. Det går alltid att vinna flera brickor på samma fråga (beroende på hur andra svarat) och somliga frågor är märkta med texten Kliande fingar… vilket innebär att det utdelas dubbla antalet brickor mot normalt…

Spela till dess att någon vunnit 20 brickor eller de är slut på bordet i vilket fall den som fått flest vinner spelet. Poängutdelningen är som bäst rätt slumpartad. Tycker du som de flesta andra eller i alla fall alltid som den som för stunden läser frågan så är poängen dina. Att vara helt ensam med sitt svar ger inga poäng, men det kan förstås bli en riktigt rolig stund när du skall motivera ditt svar!

Och däri ligger spelets tjusning. Frågorna kan i rätt sällskap ge underlag till en festlig kväll fylld med personligt skvaller om sexhemligheter och spekulationer om vem som drömmer om vad med vem, vem som kanske gjort vad och vem som nog inte kan tänka sig att… Poängräkning och själva tävlingen kan man egentligen lämna därhän. Det handlar mest om att utnyttja frågebanken som katalysator för att få igång en spännande diskussion kring ett ämne som berör.

Detta är såklart inte ett spel för vem som helst men man behöver förstås aldrig berätta hur ens verkliga drömmar och egna sexliv ser ut. Här rör det sig om spekulationer. Vem TROR du (av dina väninnor/gudinnor/vänner)…

… är mest benägen att städa naken? …har haft sex på köksbordet? …älskar håriga bringor? Har de mest välrakade benen? Dansar sexigast? Skriver dagbok om sitt sexliv? Kan gå naken i sin trädgård? Skulle kunna tänka sig att skaffa ett intimsmycke? Är blygast i sängen? Har svårast att tro att hon är vacker? Kan ljuga om sin ålder för att få en kille på fall? Kan tänka sig ett KK-förhållande? Är den största skvallertanten? Älskar till klassisk musik? Har en hemlig tatuering? Skickar fylle-SMS? Föredrar nya skor framför ett ligg? Vill ha en het affär med en brandman?

Vem kommer nog alltid att hålla sig till vaniljsex? Vem har redan ett stoppord? Vem går på dejt utan trosor? Kan vara tillsammans med någon för att mannen är rik? Vill ha sex med förbundna ögon? Kan tänka sig att boka en manlig strippa till en tjejkväll?

Ja, vem? Vem? VEM? Är det du? Eller din bästa kompis? Samla gänget och ta reda på hur det ligger till, eller berätta i alla fall vad du tror. Och få reda på vad andra tror om dig. Om du vågar!

Tänk att få vara en fluga på väggen när de kvinnliga vännerna sitter och spelar! Detta kan (i alla fall för tjejer/kvinnor) vara hur skoj som helst i rätt sällskap som också är på rätt humör. Spelet kan också lika gärna bjuda på en katastrofalt hemsk stund för någon som inte känner sig komfortabel med att peka ut vänner och prata om dylika spörsmål. Var noggrann i ditt val av medspelare. Var också beredd på att detta inte är ett spel för alla och skippa förslagsvis själva tävlings-/poängräkningsmomentet! Bara läs en fråga, skriv era svar och så kommer diskussionen igång.

Men hur skall man egentligen bedöma detta? Skall det bli lägsta betyg för att detta inte passar för män? Högsta betyg för att jag inser att det faktiskt kan bli riktigt roligt eller lägsta igen för att det som partyspel betraktat lika gärna kan bli skittrist? Eller något däremellan? Jo, så får det bli.