Femetta (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare Från 7 år
Speltid: ca 20 minuter
Innehåll: Spelplan, 108 spelkort, 60 brickor, penna, poängblock, regler
Konstruktör: Grzegorz Rejchtman

Spelet Femetta är nog mest att likna vid en kortspelsvariant på tärningsspelet Yatzy, fast naturligtvis ändå inte helt och fullt detsamma. Du behöver dock samla på dig en försvarlig mängd par, triss, fyrtal och/eller femtal för att få många poäng. Även färg, en serie om 5 kort i samma nyans, ger poäng, och då dubbla faktiskt!

Korten ni spelar med finns i valörerna 0-11 i 9 olika färger. Alla dessa blandas, 5 kort vänds upp på bordet, varje spelare tar 6 kort var på handen och resten utgör en draghög.

Ett litet poängbräde avbildar de tillåtna kortkombinationer som ger poäng och dessa blir följaktligen par, triss, fyrtal samt femtal för respektive valör. Därtill alltså ett fält för varje spelkortsfärg för att markera möjligheten till just kombinationen färg, dvs. 5 utspelade likfärgade kort oavsett värde. Femetta kan erbjuda totalt 57 möjligheter till poäng.

Först till kvarn gäller alltid. När någon har fått poäng för t.ex. par i 8:or täcks motsvarande fält på spelplanen och hädanefter är således nya par i 8:or inget värda. Nu krävs det triss, fyrtal eller femtal i 8:or för att dessa kort skall vara något att ha, eller så kan de naturligtvis ingå i en färg!

Det är också så att den som spelar ut t.ex. ett fyrtal även tar hem poängen för den valörens triss och par, om de kombinationerna inte redan är tagna. Alla ”lägre” kombinationer får man med på köpet så ett femtal kan därmed vara fyra gånger så mycket värt i en helt outnyttjad valör (då du får med fyrtalet, trissen och paret), som när femtalet spelas som den sista kombinationen i en annan valör!

Fem kort ligger alltså uppvända från start. Det är på dessa 5 kort alla turas om att spela ut nya kort från sina korthänder för att försöka skapa lämpliga poänggivande kombinationer. Man får spela ut 1-5 kort i sin tur, men såklart bara ett kort i respektive hög och spelar du ut 4 eller 5 kort måste de alla ha samma färg eller valör! Ett till tre kort kan vara vilka som helst.

Poängmässigt erbjuder Femetta en utmaning till. Var tredje omgång ökar poängen för en vunnen kombination, vilken som helst. De tre första som tar poäng får 10p vardera, de tre nästkommande vinnarna 20p styck, därefter 30, 40, 50. Sedan följer 3 omgångar vardera värda 100, 150 och 200 poäng innan spelets sista runda skänker 250 poäng till någon.

Ja, här kan det svänga rejält. Det är också så att aktuell poäng per omgång multipliceras med antalet kombinationer du skapat i densamma. Säg t.ex. att förste poängplockaren i omgång ett får ihop ett par i 7:or. Spelaren får 10 poäng. Nästa rad i poängprotokollet handlar också om 10 poäng men nu får en spelare ihop en triss i 9:or och motsvarande par är inte heller taget. Spelaren får poäng både för ett par och en triss (allt i 9:or) och skall alltså ha 2 x 10 poäng. Nästa person som tar poäng skapar ett par i 3:or och får 10 poäng.

Sedan är poängprotokollets tre första rader om 10p vardera slut, nu utdelas alltså 20p i 3 omgångar, poäng som alltså kan vara 1 x 20, 2 x 20, 3 x 20 eller 4 x 20 beroende på om det är ett par, en triss, fyrtal eller femtal som pusslas ihop och om lägre kombinationer är fria.

Ju fler av protokollets 25 rader som du lägger beslag på ju mer poäng får du såklart, men tar du poängen i början påskyndar du bara ett spel om än högre poäng, poäng som kanske motspelarna tar! Å andra sidan, har du modet att sitta och hålla på dina kort för att samla ihop till ett femtal och ta poängen för såväl par, triss och fyrtal på köpet, på en hög poängnivå eller kommer de andra deltagarna att ha norpat poängen för t.ex. ett par och en triss i ”din” valör?

Här gäller det att bevaka poängbrädet och se vad som kan ge poäng. Här gäller det att räkna kort och beräkna oddsen för att kunna få ihop kort till poänggivande kombinationer. Här gäller det att slå till när tillfälle erbjuds! Femetta är lite småklurigt, lite charmigt, färgglatt, på det hela taget en positiv överraskning i all enkelhet.