Fasadklättrarna (Användbart Litet Företag AB)


Fakta:
Antal spelare: 3-5
Ålder: Från 8 år
Speltid: ca 30 min
Spelregler: Du kan börja spela inom 8 min
Typ av spel: Taktik 7/10, Skadeglädje 5/10, Tur 4/10, Skrattfaktor 8/10
Innehåll: 1 spelplan, spelregler, 5 spelpjäser, 12 utrustningskort, 5 polishelikopterkort, 4 sabotagekort, 40 resurskort, 27 klätterkort, 5 medhjälparkort, 7 oturskort
Konstruktörer: Joel Sevelin, Erik Karlsson, Dan Glimne

Fasadklättrarna är ett spel som kräver en stunds förberedelser i form av regelstudier. Att bara öppna asken och börja spela är inget som den oinvigde får behållning av. Det tar ett tag att läsa igenom och förstå reglerna, men det blir väl investerad tid, för detta visar sig vara ett festligt sällskapsspel. Spelplanen i form av en skyskrapa sätts ihop av tre delar, grunden, fasaden och ett tak, och vips har ni de 21 våningar och 3 avsatser det handlar om att ta sig uppför och förbi, klättrandes på utsidan av huset.

Din spelpjäs börjar nere vid marken och sedan gäller det i att i kamp med motspelarna försöka sno åt sig klätterkort och utrustningskort för att komma uppåt. På hand har alla spelarna vid start kort i valörerna 1-8 i sin egen färg (och några specialkort). När klätter-, utrustnings- och olyckskort ett i taget vänds upp mitt på bordet börjar de taktiska momenten. Vill du t.ex. komma över det uppvända kortet lägger du ett av dina höga sifferkort, och är du ensam om att ha lagt högsta sifferkortet blir det du som får det aktuella kortet och tar upp det på handen. Sakta men säkert spelar du ut dina sifferkort och har du redan spelat ut de högre valörerna minskar chanserna för dig att vinna kommande uppvända kort. Så fundera noga kring vad du skall spela ut för sifferkort och håll samtidigt reda på vad motståndarna spelat ut, så att du kan vinna ”auktionen”.

Först när du använt alla 8 sifferkorten en gång vardera får du ta upp dem alla på din hand igen. Varje omgång väljer alltså varje spelare ut ett av sina kort, håller det dolt och så vänds de upp samtidigt. Då ser man vem/vilka som köpslår om uppvänt kort och vem som vinner kortet. Den som inte vill åt kortet spelar istället ut klätterkort och förflyttar sig uppför husfasaden. Till detta finns också specialkort som får spelare att falla nedåt, stå över, tappa utrustning eller t.ex. möjliggör övertagande av klätterkort. Inledningsvis möjligtvis lite krångligt, men när du och motspelarna väl behärskar reglerna blir detta en mycket kul bekantskap. Spelet finns också utgivet på svenska under namnet Skyrunner.