Factory Fun (Cwali)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 11-111 år
Speltid: 45 min
Innehåll: 4 spelplaner/fabriker, 48 maskiner, 47 kraftreservoarer, 129 förbindningsdelar (raka, svängda, T-korsningar osv.), 4 stora och 4 små runda träbrickor, 25 genomskinliga plastbrickor, 1 poängräkningsbricka
Konstruktör: Corné van Moorsel

Ja, är det egentligen så kul på fabriksgolvet? Ja, kanske om man fick bestämma, säger du. OK, så nu är du ansvarig. Här har du ett tomt fabriksgolv, en tom lokal, begränsat med utrymme och resurser och nu gäller det att börja tjäna pengar. Se till att fabriksgolvet fylls med de mest energisnåla maskinerna som samtidigt kan producera så mycket som möjligt av vad det nu är du vill åt. Försök att nyttja en maskins produktion till att vara råvara/energi in i en annan för dennes produktion osv. i en så lång och sammanhållande kedja att din fabrik drar in storkovan åt dig. Jag kan lova att det är lättare sagt än gjort.

Spelet kretsar kring 48 brickor med olika maskiner med mer eller mindre fantasifulla namn. Namnen är förvisso inte det viktiga utan snarare vad dessa maskiner kräver för energier för att starta, vad de spottar ut sig för något och vad man kan tjäna på det. Olika maskiner kräver ”gul” energi, andra ”röd”, ”blå” eller ”brun” kraft för sin produktion. Du har tillgång till en tank med obegränsad energi i varje färg. Nyttja dem klokt och framförallt placera dem klokt på din egen spelplan. (Varje spelare bygger i sin egen fabrik).

Din fabrik är ca 80 rutor stor. En utlagd maskinbricka täcker två rutor, en energitank en ruta vardera och därtill kanske en eller flera reservoarer (kräver vardera en ruta utrymme) för att samla upp slutprodukten.

Så nu har du kanske fått igång din maskin och den spottar ur sig gul, röd, blå eller brun energi och då inte nödvändigtvis samma färg som stoppats in. Nu får du poäng för det du byggt, men kanske inte så många. Kanske har du behövt köpa extra rörledningar, raka rör, böjda rör, T-rör osv. för att leda runt den gula/röda/blå/bruna kraften från dina energitankar mellan maskinerna, allt beroende på hur du placerat dina maskiner och tankar……Du betalar dina extra rörledningar med dina insamlade poäng.

I nästa runda får du en ny maskin. Kanske en som passar in ypperligt, kanske en som kräver en energi vars tank du inte ens placerat ut än, kanske att ytan för att placera maskinen smart inte räcker till, kanske att hela produktionsvinsten går åt till att köpa ledningar för ens få ihop allt. Om du inte bygger färdigt en maskin blir det garanterat minuspoäng.

Ja, försök att bygga så att röd energi ut kan nyttjas som röd energi in i en annan maskin osv. men håll koll på siffrorna på maskinbrickornas ändar. Energin in i en maskin måste ha en viss styrka och kanske att det som just producerats är för klent för att starta nästa maskin……Ja, då blir det till att bygga om, bygga till, skarva, köpa T-rör och leda om den gula, röda, blå, bruna energin genom fabriken och maskinerna…..Det är förvisso gratis att slänga bort vissa gamla rördelar, men det kostar att flytta eller köpa nytt……

Det här är som du förstår ett riktigt utmanande spel, på gränsen till riktigt svårt och nästan så att det genast blir för mycket pyssel och för många minuspoäng. Det krävs många partier innan man fått upp någon slags strategi om hur man lämpligen bör bygga och placera sina tankar och rör för bästa effekt och frågan är om man har det tålamodet……Ett eller två partier på raken, sedan skall man nog ägna sig åt något annat. För som det nu är så är det inte mycket till sällskapsspel. Man sitter där med sin maskinbricka, stirrar ned på sin egen fabriksspelplan och funderar på hur man skall lösa uppgiften….ensam. Utbytet med de andra deltagarna är minimalt. Alla lever upp för en kort stund när man skall få sin maskinbricka och i slutet av omgången när man får sina poäng, däremellan är det fundersam tystnad som råder. Missförstå mig rätt, spelet är inte alls dåligt, men svårt och det handlar mer om eget klurande än samverkan och interaktion runt spelbordet. Är det det sistnämnda man är ute efter är detta fel spel att plocka fram…..Betyget blir en svag trea.