Eye Remember (Casper)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare
Ålder: Från 10 år
Speltid: ca 30 minuter
Innehåll: 144 kort med över 2500 ord och bilder, timglas, korthållare, regler

Hur har du det med korttidsminnet? Kan du komma ihåg saker du bara sett en liten stund?

I Eye Remember får spelarna titta på kort med tio ord på i 30 sekunder. Det kan röra sig om filmtitlar, sånger, platser, personer eller rentav bilder. (Kategorierna är Musik, Filmer, Världen, Kändisar och just Bilder.)

Timglaset vänds, alla spelare (utom den som håller korthållaren) försöker att memorera allt det spelkortet visar och när tiden är ute gäller det att minnas så mycket som möjligt av det man sett.

Antingen spelar ni enligt de medföljande reglerna som säger att endast den som allra sist minns ett ord eller en bild från kortet vinner kortet ifråga, och så håller ni på och spelar tills någon enskild deltagare samlat ihop 5 kort.

Eller också hittar ni på en egen poängvariant. Personligen tycker jag det är lite orättvist om förste spelaren skulle komma ihåg typ 9 av 10 saker på ett kort men sedan inte få något för det eftersom en efterföljande spelare faktiskt kom ihåg den där tionde och sista saken.

Jag spelar hellre med att utdela ett poäng för varje namn, sak, låttitel etc. som någon kommer ihåg och så spelar man till 25, 50 poäng eller något annat.

Korthållaren är lämpligt nog försedd med tio små trekantiga markörer som kan skjutas fram och tillbaka för att markera vilka ord som spelarna kommit ihåg så det är bara att skriva ned exakt hur många rätt var och en fick ihop (eller spara vunna kort enligt grundreglerna).

Eye Remember är helt ok, men kanske inte ett spel man spelar så värst länge i stöten. De där 30 minuterna som speltiden anges till på asken får allt räcka.

Alla har vi väl olika strategier för att minnas olika saker. Här gäller det att koncentrera sig och mentalt göra något slags ramsa eller associera alla orden (och bilderna) till något särskilt så att man kan komma ihåg så mycket som möjligt.

Spelupplägget är ju busenkelt men att bara sitta och stirra på ord en stund och sedan försöka upprepa dem ur minnet är kanske inte speciellt underhållande i längden. Något lite extra vill i alla fall jag ha av ett sällskapsspel. Detta är ett spel där det gäller att noga välja sin spelgrupp. Eye Remember passar nog inte alla och det här känns verkligen som ett spel att antingen älska eller hata.

Hittar du inte det här spelet i handeln kan du lätt göra ett eget. Skriv bara ned 10 olika bilmärken, artister, musikinstrument, förnamn, fågelarter, grundämnen, saker i ett kylskåp eller vad du vill på papper och vips så kan ni spela Eye Remember ändå.