Exago (dan-spil)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: Från 6 år.
Speltid 30 minuter
Innehåll: 1 spelplan (2 delar), 6 färgknappar till spelplanen, 48 brickor (12 röda, 12 blåa, 6 gula, 6 lila, 6 gröna, 6 orange), spelregler

Sätt ihop de två delarna som bildar den 6-sidiga spelplanen. Ge varje spelare marker i en färg. Målet är nu att bli den som först får ut 4 brickor i egen färg i en rät linje på spelplanen. Enkelt va? Det här är alltså i grund och botten en variant på spelet 4-i-rad. Med en twist förstås. De färgade markerna är sexkantiga och när nu varje spelare skall lägga ut sina brickor i tur och ordning är enda kravet att de hamnar intill en annan brickas kant. Och sådana finns det ju många av så här öppnas möjligheter att få färgade brickor att bilda linjer åt alla möjliga håll.

Du strävar alltså efter att få 4 egna brickor i rät linje, samtidigt som du försöker förhindra att motståndarnas linjer blir för långa. När alla brickor är utlagda och ingen har fått 4 i rad, är det dags att ta bort en bricka i egen färg. Då kan det vara så att en eller flera brickor (egna och/eller andras) skiljs från den större gruppen utlagda brickor. Ja, då är det bara att ta upp dem på hand också för att sedan i kommande turer spela ut en bricka i taget.

Spelet har lättlästa, enkla regler men lite klurigt är det allt. Ju fler spelare ni är desto fler brickor att hålla koll på. För spel på 2, tag 12 marker i blått respektive rött, är ni fler spelare tar varje deltagare 6 färgade marker. Vid två spelare skall man istället ha 5 brickor i rad i egen färg.