Everest (Merit)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare
Innehåll: Everest-berg, alptopp-pjäs, två lag med 3 klättrare vardera, två käppar fär lyftning inklusive metallringar, 30 bergsavsatser, 20 spikar, tråd, regler i locket

Tror du att det riktiga berget Everest skulle innebära en för stor utmaning att bestiga kan du ju ta dig an detta istället. Det är förvisso inte mindre riktigt men gjort av papp och plastbitar och är bara 60 cm högt.

Ett vikt och tillspetsat kartongark (själva berget naturligtvis!) placeras i sitt stativ och reses upp. Härnäst skall nu varje deltagare försöka att bemästra utmaningen på just sin bergssida. Bergssidan ifråga erbjuder ett tjog olika utskjutande partier i form av spetsiga spikar att kanske hänga i, och ett antal bredare avsatser att klättra, eller för den delen vila, på. (Har du monterat plastbitarna korrekt är spelarnas båda bergssidor identiska).

Naturligtvis gäller det att vara snabbast med att ta sig från bergets fot upp till toppen. Varje spelare sköter ett lag klättrare med tre personer. Dessa tre plastfigurer är 4 cm höga och sitter på sant klättrarmanér ihop runt midjorna, i det här spelet dock inte med något tjockare än vanlig bomullstråd.

Det räcker med att få upp en spelare på toppen för vinst, men de två andra klättrarna måste såklart också hänga med på färden. Alla tre måste förstås flyttas en och en, lite i taget. Saken är den att du aldrig får ta i dina spelfigurer med händerna. Du måste nyttja en liten decimeterlång träpinne med några centimeter snöre och en metallring i änden som enda lyft- och förflyttningshjälpmedel.

Med stadig hand skall du haka fast ringen runt en klättrares mössa (runt nacken och över huvudet) eller runt arm/armbåge och helt enkelt lyfta förste klättraren till en passande avsats. Självklart får du inte flytta denne så högt eller långt att resterande klättrare som följer i snöret välter, faller, ramlar av eller ned… Alla skall de hålla sig upprätt och du skall trä på lyftöglan, lyfta figuren, trä av öglan, fästa den på nästa figur osv…

Att lyckas med detta är inte alltid så enkelt. Precis som för riktiga klättrare kan repen tvinna sig, klättrare trassla ihop sig med varandra. Det är stor försiktighet och små, små steg framåt, eller rättare sagt uppåt, som gäller. Pilligt och pyssligt värre. Kanske tar det också en del tid.

En figur eller två i din trio kan såklart råka falla men så länge i alla fall en spelpjäs är säkert förankrad vid berget kan denne rädda dem allihop. De kan som grupp givetvis inte klättra vidare uppåt förrän de fallna plockats upp och fått fast mark under fötterna eller ett stadigt fäste vid någon utskjutande bit.

Everest är ett bitvis tålamodsprövande spel. Just när man lyckats flytta hela sitt team en bit upp kan någon figur falla och råka dra de andra med sig. Då är det bara att börja om på nytt. Att stå på en avsats på bergets sida är inte världens mest stabila plats, det blir du snart varse om du testar det här spelet. Men det kanske du inte gör, det är väl inte det allra bästa spelet för två när allt kommer omkring…