Euroversal (Euroversal Edutainment AB)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare eller lag
Ålder: Från 15 år
Speltid: 60-90 minuter
Innehåll: Spelplan, tärning, 6 spelpjäser, korthållare (rotatograph), 15 x 45 frågekort, 30 x 3 stjärnmarker, 6 stjärnhållare, klistermärken i form av flaggor att applicera på korthållaren samt regler


Euroversal var nog ett riktigt rejält och underhållande spel på sin tid. Men det var säkert 10-15 år sedan. Idag är det förvisso fortfarande rätt tjusigt och rejält men många av frågorna känns tyvärr allt annat än fräscha. Flera frågor har svar som troligen inte är de som skulle vara rätt idag. Saker och ting förändras ju och kunskapsspel är en färskvara.

Målet är att vara först med att fylla sin stjärnhållare (spelbricka i plast) med 15 stjärnor. Du skall samla 5 gula stjärnor, 5 blå och 5 orange och du kan som mest få en stjärna i respektive land.

I Euroversal-spelet skall du således vandra runt på spelbrädet och besöka de 15 första medlemsnationerna i EU (Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige, Storbritannien).

Varje land erbjuder tre fält för stjärnvinster, en i respektive färg, men du får som sagt bara samla en stjärna i respektive land så välj dina stopp, om tärningen så tillåter…

Gul punkt = faktafråga om landet du besöker eller om hela EU.

Blå punkt = kulturfråga i vid bemärkelse.

Orange punkt = sant/falskt eller associationsfråga på gult/blått tema.

De vita fälten är enbart för förflyttning och ger inga frågor eller stjärnor.

Svarar du rätt på en fråga vinner du en stjärna i motsvarande färg att sätta i din hållare och kan kasta tärningen och vandra vidare. Så fort du svarar fel är ditt drag över.

När du har de där 5 stjärnorna i en viss färg kan du inte vinna fler i den färgen och tvingas besöka fälten för de andra färgerna i de olika länderna. Du kan dock alltid mellanlanda på ett stjärnfält vars färg du redan har, svara rätt på en fråga och få flytta på nytt…

Kommer du till exakt samma spelplansfält som en motståndare blir det Utmaning, en kamp spelarna emellan. Först att svara rätt vinner en valfri stjärna av utmanaren och därtill en som överensstämmer med färgen på fältet man står på, förutsatt förstås att man inte redan fyllt sin kvot (i landet och/eller i den färgen).

Korthållaren (här kallad rotatograph) är stor och maffig, nästan överdrivet skrymmande. Den kan (som namnet antyder) roteras och rymmer 15 olika kortfack, ett var för korten för respektive land.

Euroversal kommer med 45 frågekort för varje nation (totalt 675 kort) med 3 frågor/kort, totalt 2025 frågor. För ett frågespel i så pass skrymmande förpackning är ”endast” 2025 frågor ganska lite, bara 135 frågor per land. För ett helt nytt modernt spel hade jag tyckt det var i klenaste laget, stora frågespelsboxar brukar ju dessutom ofta kosta skjortan och då skall man väl få rejält med innehåll?

För den som är nyfiken på EU:s femton första medlemsländer funkar spelet absolut, detta är ett helt okej kunskapsspel med varierade frågor men var beredd på att somliga av frågorna är hopplöst föråldrade, fast de kan ni kanske lägga åt sidan? Kvaliteten på ingående komponenter går det dock inte att klaga på.