Der Elefant im Porzellanladen (Amigo)


Fakta:
Antal spelare: 3-5
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 min
Innehåll: 99 spelkort, regelhäfte samt poängblock
Konstruktör: Michael Schacht

Här samlar du på fint porslin och så kommer det in elefanter i butiken (eller tjurar i den engelska versionen Bull in a China Shop). Det är ju givet att saker och ting kommer att gå sönder, frågorna är väl främst hur mycket och exakt vad? Det lilla kruxet här är att du måste låta de stora klumpiga djuren komma in i affären för det är när du gör det som du får pengar. Och pengar behöver du om du skall kunna köpa mer porslin. Ja, det är väl själva grundidén i ett nötskal. Det gäller att hitta balansen mellan att köpa rätt sorts porslin och att öppna dörren när de minst ”förstörande” elefanterna dyker upp.

Du börjar spelet med ett pengakort samt tre redan insamlade porslinskort uppvända framför dig. I din tur har du hela tiden två saker att välja mellan. Köp ett nytt porslinskort för ditt pengakort ELLER dra ett elefantkort och släpp in en eller flera elefanter, få ett pengakort för detta och riskera samtidigt att ditt porslin förstörs. En gång under spelet har du faktiskt tre saker att välja mellan för en enda gång har du möjligheten att passa, att stå över din tur, om alla de uppvända korten i ditt tycke skulle vara helt värdelösa.

Spelet börjar annars med fem uppvända porslinskort och fem uppvända elefantkort mitt på bordet. Först när alla fem i en kategori är slut fylls det på med fem nya kort.

Porslinskorten kommer i olika färger, röda, gröna och blå, och med värden från 3-8. Du får fritt välja kort av de tillgängliga och det kan såklart ha både för- och nackdelar att samla på allt eller bara en viss färg. Ja, om ditt införskaffade porslin får finnas kvar till dess att det skall räknas poäng beror såklart på vilka elefantkort du väljer att ta upp. Elefantkorten kan tvinga dig att slänga precis alla insamlade porslinskort i en viss färg eller bara ett eller två. Eller kanske ett eller två kort i grönt och rött, eller rött och blått, eller grönt och blått. Eller möjligen två valfria kort eller rentav alla kort värda 3/5/7 eller 4/6/8 poäng oavsett färg.

Efter vart tionde uppvända porslinskort skall det räknas poäng och poäng räknas totalt fyra gånger under ett parti och för varje gång på helt olika sätt. Vilket sätt du skall använda vilken gång väljer du själv. Alla måste alltså nyttjas en gång vardera.

• Ta det lägsta kortet i varje färg och summera värdena
• Ta det högsta kortet i varje färg och summera värdena
• Summera värdena av alla korten i en valfri färg
• Räkna ihop totalvärdet av alla dina kort

Den som samlat ihop mest poäng totalt efter dessa fyra poängräkningar vinner detta rätt festliga och annorlunda kortspel som visar sig kräva mycket mer uppmärksamhet och beräkning än jag först trott. Stark trea i betyg.