Arkham Horror: Dunwich Horror Expansion (Fantasy Flight Games)


Fakta:
Antal spelare: 1-8 spelare
Ålder: 14+ år
Speltid: 2-4 timmar
Innehåll: Spelbräde, 8 äventyrare på plastfötter och tillhörande karaktärskort, 152 undersökningskort, 4 pappark för lika många nya uråldriga monster, 180 Ancient One-kort, 42 pappbrickor för monster, stenblock, portaler etc., regelhäfte.
Konstruktör: Richard Launius & Kevin Wilson

Det är hemskt att tvingas berätta att ondskan verkar ha spridit sig från Arkham till det närliggande samhället Dunwich. Nu blir utmaningen inte på något sätt enklare, nej tvärtom. Med Dunwich-expansionen blir ett parti Arkham Horror en än tuffare utmaning, med fler platser att utforska, fler problem att lösa, fler monster att bekämpa.

Allt det här nya spelmaterialet adderat till allt det från grundlådan innebär såklart också att det blir ännu mer förberedelser, en extra spelplan och fler korthögar på bordet, samt, högst troligt, kanske längre speltid också… Ja, eller kanske inte, den här nya, svårare nivån kanske tar livet av spelarna nog så snabbt?

Dunwich Horror är i grund och botten samma spel man redan är bekant med. Bara lite mer för extra krydda och variation. Det blir nya karaktärer att spela som, nya allierade att få hjälp av, nya monster att slåss mot, nya föremål och platser att upptäcka.

Inget här är direkt nödvändigt, men är utan tvekan riktigt trevligt om du och vännerna redan är sålda på grundspelet. Om inte kommer inte den här expansionen att förändra saken, ty allt är sig som sagt likt. Innehållet är rikligt och håller god kvalitet. Du får mycket för pengarna, samtidigt som det kommer att krävas en mängd spelade partier innan du hunnit se alla nya kort, monster och karaktärer i spel. Så på samma gång riskerar det kanske att bli en investering som kanske inte fullt ut kommer att betala sig. Eller? Ja, säg det. Det blir hur som helst fler regler att hålla reda på, mer av precis allt. Typ. Något att fullkomligt älska eller hata.

Å andra sidan, hatade du Arkham Horror tittar du väl inte ens åt detta?

En helt ny variant på spelkort är de som här kallas Tasks och Missions, små kort med miniuppdrag, specifika platser eller områden som måste besökas i en viss ordning. Om du vill. Du är förstås fri att gå vart du vill i Arkham och Dunwich (nåja, nästan i alla fall) men tar du dig an ett sådant här miniuppdrag och lyckas väntar såklart en belöning!

Helt nytt är på samma sätt kortlekar för Injury och Madness, dvs. skador och galenskap. Injury-kortet kan man välja att ta när ens uthållighet (Stamina) når 0, Madness-kortet när Sanity på motsvarande sätt råkar hamna i botten (0). Då mister man inte sina föremål och 0-värdet höjs bums till max men en sådan förmån kommer givetvis med ett pris. Injury- och Madness-korten bidrar med långdragna bestraffningar av fysisk respektive mental natur, korten är synnerligen svåra att någonsin bli av med. Men det går…

Nytt är förstås också hela Dunwich med allt orten har att erbjuda vad gäller platser, personer och inte minst lokala monster!

Det allra bästa är att helt enkelt lägga till allt ovanstående till ett parti Arkham Horror. Känns det överväldigande, som för mycket och för svårt går det ju såklart alldeles utmärkt att endast testa på några nya spelkaraktärer, byta ut en Ancient One, en avslutande superboss, eller bara blanda in några nya spelkort för händelser och föremål…

För det omfattande innehållet, mångfalden och kvaliteten på allt Dunwich-relaterat vill jag gärna sätta högsta betyg på boxen. Samtidigt blir det faktiskt bara mer av samma och jag älskar inte grundspelet Arkham. Det är okej, ett spel jag skulle vilja gilla mer. Men det kräver i mitt tycke för mycket av både utrymme, regelförklaringar, spelkamrater och speltid för att komma i bruk så ofta och vara så njutbart som jag önskat. Ingenting här lyckas egentligen göra så värst mycket åt den saken. Tyvärr. Men något mindre än ett mycket solitt medelbetyg kan jag absolut inte bjuda på. Betygstrean är nästan motvilligt låg…

En handfull reviderade kort från grundlådan medföljer liksom, i regelhäftet, flera sidor med ofta uppkomna Frågor och dessas Svar.