Dungeon Petz: Dark Alleys (Czech Games Edition)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 13+ år
Speltid: 90-120 minuter
Innehåll: Framstegsbrädesexpansion, Dark Alley-bräde, 9 djur, 9 imp-figurer, brickor för burar (3), tillägg till burar (2), kunder (2), utställningar (2), föremål (3), företag (6), accessoarer (8), tillstånd (4), regler.
Konstruktör: Vlaada Chv├ítil

Med den här expansionen finns möjligheten för smådjävlarna som driver djuraffär att bege sig in i stadens mörka gränder. Det innebär fyra ytterligare platser att besöka för att få något speciellt som säkerligen kan vara till hjälp. Varje enskild plats kan sedan erbjuda kanske inte bara en sak utan flera...

Här finns en svart marknad, nej, inte samma som den från grundspelet där du kan sälja ett djur, utan en där det finns ett djur, ett föremål, en bur ja till och med en livvakt att införskaffa. Vid spelstart ligger här sex olika föremål tillgängliga.

Snigelshoppen är en annan butik att titta in i. Här säljs diverse accessoarer till dina djur. Köp ett fint halsband, en rejäl matskål, kanske en rosett? De här sakerna låter en spelare dra fler behovskort...

Det går att besöka spågumman också. Då får man se framtiden, dvs. tjuvkika på en kommande kund- eller utställningsbricka. Man får således veta vad som efterfrågas i samband med endera händelsen i förväg och torde därmed kunna förbereda sig bättre.

Fjärde stället att leta sig fram till i någon mörk gränd är industriområdet. Här öppnar visst nya verksamheter varje spelomgång; godisfabriken, rekryteringkontoret, konservburksfabriken, djurpsykiatrikern osv. De ger såklart olika effekter; extra mat, extra pjäser eller t.ex. hjälp med lidande djur...

Utöver allt ovanstående medföljer också extra kundbrickor, utställningsbrickor, extra burar, fler djur etc.

Du kan välja att spela som vanligt, dvs. med grundspelets upplägg men enbart blanda in några av expansionens extra djur och/eller kundbrickor t.ex. Man kan lägga till spelbrädet med ovanstående fyra nya ställen att gästa. Det går också att förlänga ett parti genom att addera en extra spelrunda, med eller utan allt ovanstående.

Ja, Dark Alleys erbjuder gott om nytt spelgodis för Dungeon Petz, somligt som enbart skapar små variationer mot grundspelet, annat som bygger ut det högst betydligt, både vad gäller speltid, innehåll och regler. Allt material är självklart i samma färgglada och humoristiska stil som tidigare.

Älskar man Dungeon Petz kan det knappast skada att införskaffa detta. Här finns mycket skoj för ett äkta fan som även har kamrater som också gillar spelet. Jag som tyckte att grundspelet var sådär lagom intressant tycker inte bättre om det nu med Dark Alleys, men jag kan ju inse att detta ändå är en schysst expansion. Lägg till det som lockar mest, testa olika delar av innehållet i olika partier. Finn din favorit. Men var alltså beredd på längre speltid, fler regler, mer plock och pyssel... (Och det var väl de precis de bitarna som jag själv hade som minus redan för grundspelet).