Dungeon Twister: Mercenaries, Expansion 5 (Asmodee)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare
Ålder: 11+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: 2 x 8 kartongbitar med nya monster, 2 startlinjer, 28 runda brickor för figurer och föremål, 10 runda brickor för olika vapen, kvadratiska brickor för olika neutrala föremål och segerpoäng, några avlånga brickor för öppna/stängda grindar och ett regelhäfte på 12 sidor
Konstruktör Christophe Boelinger

Har du spelat Dungeon Twister (Prison) och kanske dessutom sneglat på en eller annan expansion i serien vet du vad detta handlar om. Här kommer nya regler och fler figurer och föremål att spela med. Fast de nya figurerna kommer tyvärr inte som skulpterade figurer i 3D utan är tecknade på grova kartongbitar du sätter små plastfötter på.

Här visar sig legosoldaterna utgöras av följande samling figurer; lönnmördaren, bärsärken, bågskytten, den mörka ängeln, dvärgen Trolldräparen, Generalen, Gulddraken samt samurajen, alla förstås med sina speciella egenskaper vad gäller förflyttning, strid och specialförmågor. Den mörka ängeln som kan flyga kan såklart förflytta sig längst, å andra sidan är gulddraken och dvärgen tuffast i strid.

De nya föremålen är en styrkedryck, en sköld, nycklar och diverse vapen och på de nya labyrintbrickorna som bygger upp spelplanen finns ett tiotal nya illustrationer för olika typer av rum. Nu kan du besöka vapenkammaren eller söka upp ungdomens källa för att läka dina skador. Flera olika rutor hotar med olika typer av fällor och åter andra platser är helt omöjliga för somliga varelser att beträda. Se upp för fallande stenar! Och står du i trapporna och försöker slåss får du sämre stridsvärden...

Mer av allt är förstås skoj om man gillat grundspelet men fler regler och brickor för några nya figurer att slåss mot och platser att besöka i labyrinten förändrar tyvärr inte i stort min uppfattning om eller uppskattning av Dungeon Twister. Man kan bygga ut och lägga till nya saker men för mig är och förblir det ”bara” ett medelbra spel. För någon som verkligen sugits in i den här spelvärlden och njutit av grundspelet kan jag dock tycka att den här expansionsboxen är värd att införskaffa, den lockar med mycket nytt att använda. Allra mest gillar jag nog spelplansbitarna med olika fällor och trappor och fallande stenar, ”automatically killed” vill man ju liksom undvika... Det är en riktig utmaning, det!