Dungeon Twister: Forces of Darkness, Expansion 4 (Asmodee)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare
Ålder: 11+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: 2 x 8 kartongbitar med nya monster, 2 startlinjer, 38 runda brickor för figurer och föremål, 10 kvadratiska brickor för blod, facklor, svärd, regelhäfte, 16 plastfötter och några avlånga brickor för öppna/stängda grindar...
Konstruktör Christophe Boelinger

Nu blev jag ärligt talat inte helsåld på Dungeon Twister: Prison så den här expansionen (förvisso ursprungligen till den första utgåvan av spelet men fullt fungerande med DT:Prison) får mig inte att gilla spelet så värst mycket mer. Men, för den som ändå finner Dungeon Twister i någon form vara en härlig spelupplevelse, så är det såklart värt att titta närmre på detta. Fast även om här bjuds på en räcka nya saker så handlar ändå det mesta om mer av samma... typ.

Det som den här förpackningen innehåller är 6 kartongark med nya brickor att trycka ut. Innehållet fördelas enligt följande; en samling nya kvadratiska labyrintdelar, en räcka olika långsmala korridordelar, nya figurer, nya föremål och en bunt brickor för ytterligare andra föremål eller portar.

Ingendera hamnar väl kanske i kategorin ”ett absolut måste till Dungeon Twister”, men är mer eller mindre festliga nyheter att spela med för variation och ett nytt slags utmaning.

Här där, som titeln antyder, mörkret breder ut sig blir de nya spelfigurerna såklart nattens varelser, ondskans redskap. Nu kan du spela med och mot en odöd drake, mumier, nekromantiker, vampyrer, zombier, ja till och med mot varelser såsom Spectres, Ghouls och Shadows....

En del av dessa figurer har nu rätt festliga förmågor; nekromantikern kan förvandla någon annan till en zombie, draken kan hela sig själv, vampyren kan bli en fladdermus och skuggan se i mörker...

Mörker ja. Somliga av de nya spelplansdelarna för labyrinten avbildar nu en del helt svarta partier, naturligtvis omöjliga för vanliga varelser att röra sig i. Om man inte har med sig ljuskällor eller t.ex. är just själv en Skugga! På labyrintbrickorna finns också platser som visar att facklor sitter på väggarna, redo att plockas ned och tas med, och t.ex. ungdomens källa, en plats där vattnet läker skador kan också hittas här.

Bland de nya föremålen hittar vi också Ljusets ring, Svaghetens ring, nycklar, heliga kors och mer. De nya spelfigurerna kommer här enbart som tecknade figurer på kartongbitar att sätta i plastfötter, inte som gjutna skulpturer.

Allt sammantaget får du 12 sidor nya regler och mer variation till ett parti Dungeon Twister. Jag kan tycka att expansionen för vad den innehåller och erbjuder skall ha en betygsfyra (av maximala 5), men måste fortfarande vidhålla att även med det här materialet är Dungeon Twister för mig fortfarande bara medelbra, medelspännande, medelsnyggt osv.