Dungeons & Dragons: The Legend of Drizzt (Wizards of the Coast)


Fakta:
Antal spelare: 1-5 spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 60 min
Innehåll: 40 plastfigurer, 8 hjältekort, 4 skurkkort, regelhäfte, äventyrskompendium, tärning, 58 delar för spelplan, 2 x 100 spelkort, knappt 170 polletter för markering av olika saker
Konstruktör: Peter Lee

Legenderna berättar om jägaren Drizzt Do’Urden och hans kamrater som kämpade mot mörkrets krafter, vilken skepnad de än dök upp i. Nu kan du och dina kamrater spela som Drizzt och hans team, i äventyr efter äventyr.

Välj att vara Drizzt själv eller varför inte Wulfgar, Regis, Jarlaxle, Catti-Brie eller någon annan av totalt åtta karaktärer unika för det här spelet. (Eller blanda fritt med figurer från tidigare spel i serien, Castle Ravenloft och/eller Wrath of Ashardalon). Du kan nu vara krigaren, bågskytten, lönnmördaren, en legosoldat etc. beväpnad med knivar, svärd, yxa, stridshammare eller kanske ett magiskt föremål...

Spelet går till exakt som för ovannämnda spel. Äventyrarna flyttar runt och strider, bygger upp en allt större spelplan, introducerar monster, drar spelkort för diverse extra händelser som sker eller föremål som dyker upp. Sist och slutligen i respektive spelares tur anfaller alla monster, i den mån de finns kvar på spelbrädet och når fram till en spelarkaraktär.

Är du något bekant med andra spel i serien kan du nästan börja spela detta omedelbart, så likt är faktiskt det mesta. Här kommer dock nytt material i form av nya spelfigurer, monster, spelkort och uppdrag så spelen är förstås ändå olika, om än fullt ut kompatibla och möjliga att blanda fritt med varandra.

Uppdragen denna gången är 13 till antalet, det allra första är för solospel, resten kräver två eller fler deltagare. En stor nyhet mot tidigare spelboxar är att de här nya gruppäventyren nu omfattar äventyr där ni kan vara alla tillsammans mot spelet, eller i olika konstellationer även mot varandra (och spelet). Ja, plötsligt kan nu samarbete där ni vinner eller förlorar tillsammans vara ett minne blott. Nu kan ni välja ett äventyr där det är alla mot alla, eller en grupp äventyrare mot en annan... Givetvis en superbra funktion som ytterligare ger variation och extra spänning.

Nytt är också ett antal spelplansbrickor (Cavern Edge Tiles) som fungerar så att de stänger igen de vanliga golvbrickorna på en eller flera sidor och på så sätt skapar återvändsgränder. Plötsligt måste ni kanske gå tillbaka till platser ni tidigare precis undkommit med nöd och näppe, tillbaka dit där monster och andra faror lurar... Klurigt. Några av äventyren kräver också förbyggda, redan färdigställda spelytor, så till dessa får ni alltså börja med att skapa hela spelplanen.

Baserat på vilket äventyr och vilken spelform ni använder (alla tillsammans mot spelet, alla mot alla, ett team mot ett annat) handlar som du förstår inte allt bara om att döda monster. Nu mer än någonsin blir det kanske viktigt att välja sin spelkaraktär och teamkamrat med omsorg, eller i ett sololäge verkligen finna det bästa vapnet och nyttig utrustning.

När det kommer till spelkorten finns här sedan en standardlek och en med mer avancerade kort. Allt för att kunna öka på variationen och svårighetsgraden. Alla de här många olika spelmöjligheterna gör såklart The Legend of Drizzt till seriens bästa spel så här långt, om du bara tänkte skaffa dig en av lådorna. Fast gillar du en så gillar du alla och extra mycket spelgodis är såklart alltid välkommet. (Men nog tar de sin plats på hyllan...)