Dragonís Den (Blue Dragon)


Fakta:
Innehåll: Snurrskiva, protokollblock, kortlek med 75 kort Š 6 frågor samt regler

Först och främst, detta är ett litet behändigt sällskapsspel i kvadratdecimeterstort format. Inuti asken finns en kortlek med frågor, en snurrskiva för de olika ämneskategorierna samt ett block där rätta svar i de olika kategorierna kan kryssas för. Spelet har kommit till som en gratisutgåva för den som köpt ett antal produkter ur Blue Dragonís sortiment. Blue Dragon är specialiserade på olika former av mat från Asien.

Dragonís Den är faktaspelet om Solens land, Mittens rike, Asiens Venedig och Världens tak enligt den lilla spelkartongens text att döma, dvs. Japan, Kina, Bangkok samt Tibet. När den väl öppnats och spelkortens frågor börjar läsas upp visar det sig att spelet frågar om så mycket mer Ė på gott och ont.

Det känns nytt och fräscht att för en stund slippa de vanliga kategorierna Historia, Geografi, Underhållning osv. från liknande spel även om somliga frågor förstås ändå rör dessa ämnen. Här dyker dock frågorna upp i kategorier som i tur och ordning heter: Dragonís Den, Sport & Idrott, Orientens smaker, Platser, Kultur & Kung Fu och till sist Nirvana.

Dragonís Den-kategorin verkar handla om vad som helst med Asienanknytning och Orientens smaker såklart om österländsk mat och dryck vilket nog känns som den mest spännande kategorin. Nirvana-ämnet rör såklart religion, mytologi och astralogi och Kultur & Kung Fu förstås nöjesbranschen med konst, litteratur, film etc. Jag tycker förstås att Kung Fu-delen med orientalisk kampsport kunde ha fått höra till klassen Sport & Idrott, eller ännu hellre fått ersätta den helt.

Det visar sig nämligen snart att större delen av just densamma nästan uteslutande handlar om modern sport från övriga världen, ja är liksom allt utom Asienrelaterad. Mitt uppe i allt asiatiskt dyker det plötsligt upp frågor om en svensk flerfaldig Wimbledonvinnare, om fotbollslag från Borås och mycket annat.

Det känns såklart riktigt underligt och mycket malplacerat. Själva Asienstämningen kommer av sig och det hela känns skrattretande dumt och fånigt att i ett Faktaspel om Solens land, Mittens rike osv. besvara frågor om namnet på fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovicí son eller simhopperskan Anna Lindbergs mamma

En annan rätt trist sak är väl själva snurrskivan av plast där man skall hålla i och böja ned den undre skivan med ämneskategorierna angivna i olika trekantssegment samtidigt som man snurrar den övre genomskinliga skivan med en pil för att få fram en frågeklass att tävla i. Det känns som att friktionen effektivt bromsar en kraftig snurr på pilen och det hade såklart varit mycket smidigare att bara kasta en tärning med de olika ämnena angivna. Spelar du igenom hela korthögen märks dessutom att samma fråga dyker upp på ett par olika kort och det känns naturligtvis lite onödigt.

Helheten får en svag trea i betyg. Snurrskivan nyttjar vi inte igen och vill vi tävla i Asienkunskap hoppar vi över Sport & Idrottsfrågorna men bortsett från det finns det en hel del spännande frågor om allt mellan himmel och jord från ett område långt, långt borta.