Don Martinīs Kortspel (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-6
Ålder: 8-99 år
Innehåll: 84 kort; 64 ljudeffektkort i färg, 18 speciella ljudeffektkort i svartvitt, 2 reklamkort, regelhäfte
Konstruktör: Don Martin

Don Martin är en av de galna serietecknarna i skämttidningen Mad. Här har han fått skapa sitt alldeles egna spel och det är ett riktigt festligt kortspel. På korten avbildas knäppa figurer och konstiga ljud (Ex. Zeem! Ska Zitch Bloyt, Splabba Dap!)

Målet är att samla ihop flest poäng under ett parti av spelet och spelet är slut så fort en deltagare lyckats bli av med alla kort på handen. Det finns som sagt kort av olika typer. Vi börjar med de färgade ljudeffektskorten med knasiga bilder. Det finns 8 olika illustrationer och de finns alla i färgerna lila, blå, grön och orange.

Varje gång det är din tur skall du göra endera av följande:
1. Ta upp utspelade kort från bordet till din hand. Om du kan och vill får du framför dig även lägga ut poänggivande serier.
2. Fylla på högen med utspelade kort på bordet genom att addera ett från din hand.
3. Ingendera av ovanstående utan istället dra översta kortet från draghögen och ta upp det till handen.
4. Spela ut ett svartvitt specialkort.

Specialkorten används vardera en gång i spelet och utgår sedan. Inkle Dinkle Glink Glonk innebär att spelet omgående byter håll från medsols till motsols. Arraargh tvingar näste spelare att ta upp alla utspelade kort till handen. Ga-Pween innebär att du själv eller valfri spelare tar upp 2 osedda kort från draghögen och Splabba Dap gör att alla andra spelare omedelbart måste kasta varsitt färgat ljudeffektskort på högen som du sedan tar upp.

I övrigt används framförallt de färgade ljudeffektskorten för att samla ihop så många poäng som möjligt. Grundregeln är att du tar upp korten på bordet genom att själv spela ut ett i samma färg som något av korten som ligger utspelade sedan tidigare. Fyller på högen gör du med ett kort i en annan färg än de utspelade. Lägger ut kortserier för att få poäng gör du med kort som har samma bild, oavsett färg. Ju längre sammanhängande bildserie du har desto fler poäng får du.

Ta kort med samma färg, fyll på med en annan färg. Samla liknande bilder. Ja, mer är det inte men det är festligt och snabbspelat. Betyget blir en stark trea. Vill ni vara extra galna bestämmer ni att alla ljudeffekter som står på korten måste uttalas högt. Då blir spelet riktigt crazy.