Domino (Top Toy)


Fakta:
Antal spelare: 2 eller fler
Innehåll: 55 dominobrickor, regler och förvaringsbox i plast

Spelet Domino finns i många olika utföranden med varierande färger, former och antal prickar på brickorna. Gemensamt för dem alla är väl att Domino är ett brickläggningsspel där vinnaren är den som först lyckats spela ut alla sina brickor. Skulle du när det är din tur sakna en passande bricka att lägga ut får du dra nya tills du kan. Du spelar ut en bricka var gång det är din tur.

Brickorna ja, de är rektangulära och avdelade på mitten. I varje ände finns ett antal prickar liknande ögonen på en tärning. Oftast är det olika antal prickar i de båda ändarna, t.ex. en 1/5-bricka har 1 prick i ena änden och 5 i den andra, eller 3/7, 4/8, 2/3, 2/6 osv. Några brickor saknar helt prickar i ena eller båda ändarna (ex. 0/4 eller 0/0) och därtill finns det dubbelbrickor. Dubbelbrickor har såklart samma antal prickar i båda brickans ändar, 1/1, 2/2, 3/3 osv. Ja, du fattar.

Den här utgåvan av Dominospelet heter Double Nine Dominoes så här finns förstås alla kombinationer av prickar upp till dubbelbrickan 9/9.

Nåväl, spelet går till så att du och de andra deltagarna spelar ut en bricka var i tur och ordning, varv efter varv i syfte att vara först med att bli av med alla brickorna du har. Du börjar spelet med minst 7 stycken (vars prickar du håller dolda för motståndarna) och har du riktig tur har du brickor med ”rätt” mix av prickar. Utlagda bildar Domino-brickorna en allt längre orm. Varje utlagd bricka skall med ena änden överrensstämma med den fria änden på den senast utlagda brickan så att 2 prickar på en bricka ligger mot en ny bricka med 2 prickar i ena änden, osv…..

När du spelar ut en dubbelbricka läggs den på tvären, vinkelrätt emot senaste brickan, och därmed förgrenas kedjan av Domino-brickor och erbjuder så fler öppningar för dig att få ut dina brickor.

Ja, mer än så handlar det inte om. Löjligt enkelt och nästan lika enformigt. Allt handlar om ren och skär tur och ett parti är över på några minuter. Ni kan räkna vunna partier eller tävla om poäng. Med poängräkningsvarianten får vinnaren poäng som motsvarar antalet prickar alla andra spelare har på sina kvarvarande brickor. Detta är möjligen roligt för de alla yngsta eller de som inte kräver speciellt mycket av sitt tidsfördriv. Tröttnar du på själva spelandet kan du ju alltid ställa brickorna på högkant nära varandra och peta omkull en och se dem alla falla. Det kanske rentav är roligare……..