Dominion Prosperity (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 300 spelkort, 9 småbräden, 8 mynt, 31 metallsköldar, 2 regelhäften
Konstruktör: Donald X. Vaccarino

Prosperity bjuder på 300 nya spelkort. Vad sägs om 25 olika uppsättningar Kingdom-kort att välja bland samt extra värdefulla Treasure- och Victory-kort? Prosperity handlar om välstånd och här är det pengar, rikedom, skatter i fokus. Plötsligt blev det lite roligare att spela Dominion och lite enklare att bli rik. Fast själva spelet genomförs på precis samma sätt som tidigare, alla moment är desamma.

De nya korten ger dig härliga möjligheter att samla såväl pengar som segerpoäng och det faktiskt i sådana mängder att de vanliga korten för att mäta framgång inte riktigt räcker till. Här får du gula PLATINUM-Treasure-kort med värde 5 samt gröna Victorykort med värde 10 (Colony).

Många av Kingdom-korten i den här boxen är nya Treasures dvs. skatter/kort som ger mynt (och oftast något mer). Här finns kort som ger en varierande mängd pengar, kort som låter andra spelare hindra dig från att köpa ett visst kort, kort som ger dig extra mynt när du köper Victory-kort, kort som ger dig dubbla kort vid köp, kort som sänker priset på andra kort vid köp etc.

Kort sagt, det kan gå undan att göra sig en förmögenhet.

Somliga ”vanliga” Actionkort att förvärva kan ge fler kort + pengar beroende på antalet tömda korthögar på bordet, korten blir alltså mer värdefulla när det närmar sig slutet av spelet, Expand är ett annat värdefullt Actionkort där du slänger ett valfritt kort och får ett nytt med mycket högre inköpsvärde (+3).

Korten som heter Bishop, Goons och Monument ger dig vapensköldar och något mer. Vapensköldar, säger du, vad är det? I Prosperity följer det med en samling tunga metallbrickor i form av just vapensköldar, i två olika storlekar. De här små (men rejäla) metallstyckena är helt enkelt Victory-poäng! Du spelar ut Actionkort och får omedelbar belöning i form av ack så nödvändiga segerpoäng.

Samlar du enstaka tar du de minsta sköldarna (värde 1 per styck), blir poängen fler byter du till 5p-brickorna. Det finns ett drygt dussin av varje sort.

Goons-kortet är förresten även en attack där du tvingar motståndare att reducera sin korthand och Bishop kan ge dig extra Victory-poäng om du gör dig av med dyra kort. Ja, här finns många festliga kort, King´s Court till exempel – Välj ett Actionkort från din hand, spela dess effekt 3 gånger! Wow, kraftfullt, eller hur!

Och sen har vi kortet Trade Route där man inför spelstart lägger ett metallmynt (också ett litet nytt tillbehör) på varje hög med Victory-kort. Så fort någon inhandlar det första kortet i respektive hög med nämnda korttyp så går myntet till ett litet gemensamt spelbräde, kvadratdecimeterstort.

Hädanefter är Trade Route värt lika mycket som den rådande värdenivån på mynt på spelbrädet.

Apropå spelbrädet, här medföljer även 8 olika små spelarbräden för deltagare att samla sina eventuellt vunna vapensköldar på. Inget helt nödvändigt tillbehör, men ett välkommet sådant likafullt. Allt sammantaget är Prosperity ett riktigt bra tillskott för den som gillar Dominion och vill få ännu mer variation i spelet.

Att testa Prosperity med grundboxen Dominion och spela sig igenom de föreslagna startuppsättningarna med kortkombinationer ger tre helt olika spelupplägg. Somliga kort är förstås roligare, kraftfullare och mer populära än andra men hur som helst är det kul att ha alla dessa möjligheter och kombinerat med även andra set kan säkert vad som helst hända i ett parti Dominion.