Dominion Cornucopia (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 13+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 150 spelkort, regelhäfte
Konstruktör: Donald X. Vaccarino

Med endast 150 spelkort i boxen är det väldigt mycket luft i förpackningen. Det blir ett måste att göra sig av med asken och samla innehållet tillsammans med andra Dominion-saker på annat sätt. De här nya korten kräver ju dessutom att du redan har i alla fall minst en uppsättning Dominion-grundkort.

Nåväl, vad är det du får med Cornucopia? Jo, 13 nya Kingdom-kort, dessa med temat variation. Korten här skall belöna dig på något sätt för att ha olika Dominionkort i spel – i din kortlek, på din hand etc. eller hjälper dig uppnå en lämplig variation.

Avslöja din korthand, få många fler kort om där saknas kopior, vänd upp fyra kort i din kortlek och få +1 mynt för varje olikt kortnamn. Spela ut Horns Of Plenty och få +1 mynt för varje utspelat kort med olika namn, och mer på samma tema.

Victory-kortet Fairgrounds är värt 2 poäng per 5 olika kort i din lek. Ett sådant kort i din lek stimulerar dig såklart att samla samtliga olika kort ni har på bordet, i alla fall minst ett av varje. Och gör du det vill du såklart få alla Fairgrounds också!

Narren (Jester) är en oberäknelig typ. Du får mynt och motståndarna kastar (discards) sina översta kort i respektive lek. Är det Victory-kort (som man kanske gärna vill flytta bort från draghögen ändå) får spelaren istället en förbannelse (Curse). Är kortet något annat får spelaren (eller du!) en kopia av aktuellt kort. Ja, det kan ju bli vad som helst…

Kortet Young Witch innebär att en extra (elfte) korthög med Kingdom-kort skall delta i spelet från start! Sen gäller det att andra spelare samlar det där extrakortet och har ett på handen att visa upp när den unga häxan spelas ut, annars..!

Actionkortet Tournament för med sig något alldeles speciellt, unika priser! Kan du kombinera ditt Tournamentkort med ett eget Victorykort av typen Province är du berättigad till en finfin belöning.

Cornucopia kommer med 5 unika pris-kort, vart och ett finns endast i ett enda exemplar. Först till kvarn således!

Bag of Gold ger dig (surprise, surprise!) ett Guldkort att lägga överst i din lek (+1 action).

Diadem ger dig alltid 2 mynt, samt +1 mynt för varje oanvänd action du har kvar (actions, inte nödvändigtvis antalet Action-kort).

Followers: +2 kort samt ett Victorykort (Estate), alla andra får en förbannelse (Curse) och reducerar sin korthand ned till tre kort.

Princess: Ger dig ett extra köp och sänker priset på alla kort med 2 mynt.

Trusty Steed låter dig välja två av fyra rätt förmånliga bonusar, fler kort, actions, mynt…

Jo, du, gillar du Dominion skall du inte missa den här expansionen. Den kan förvisso uppfattas som både dyr och skrymmande men innehållet går inte av för hackor. Här erbjuds många festliga nya möjligheter. Wow, inte ett enda parti spelar man identiskt med ett föregående. Men varför skulle man? Här vill man variera och kombinera och testa nytt…