Dominion Alchemy (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 13+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 150 kort, 2 regelhäften
Konstruktör: Donald X. Vaccarino

Alchemy verkar vara den minst populära expansionen till Dominion av recensioner på Boardgamegeek.com att döma. Jag undrar varför för jag gillar den verkligen väldigt mycket. Här finns absolut kort och spelmoment som kan bli nya favoriter du inte vill spela utan.

Här kommer förvisso ”bara” 12 nya sorters Kingdom-kort men de tillför alla något nytt, dessutom får du Potionkort som nytt betalningsmedel… Japp, somliga av de här nya Alchemy-Kingdom-korten kostar inte bara 2-6 mynt vardera, det krävs ett Potionkort på handen samtidigt för att få köpa några av korten.

Spelar du med dessa speciella kort som kostar ”mynt+potion” addera således en 11:e korthög med Potions till spelytan bredvid de valda Kingdom-korten för omgången. Köp sedan några stycken Potions för att säkerställa att du får dem på handen när du vill köpa somligt av det nya. Med endast mynt tillgängliga kan ju inte alla Kingdom-korten förvärvas…

Kortet Transmute ger dig olika kort tillbaka beroende på vilken typ av kort du kasserar, kortet Herbalist ger dig åter ett använt Treasure-kort och Familiar ger dig +1 kort och +1 action, därtill alla andra spelare varsin förbannelse!

Philosopher’s Stone låter som något hämtat ur Harry Potter. Nu måste du räkna dina kort i din draghög och jämföra med antalet kort i din kasthög. Philosopher’s Stone-kortet är värt +1 mynt för vart 5:e kort det skiljer i antal mellan dina högar… Så ett litet break för att räkna kort således och varierande värde på spelat kort beroende på när det spelas.

Även kortet Vineyard för med sig lite korträkning men då i slutet på spelet. Vingården är värd 1 VP (Victory Point) för vart tredje Actionkort du samlat ihop, så skaffa så många du kan… såklart!

Apothecary låter dig titta på 4 kort i din draghög och plocka upp eventuella Copper och Potions till handen. Och frågan är om inte kortet Possession är spelets coolaste och samtidigt kanske det allra elakaste...

När du spelat ut Possession och har avslutat din omgång blir spelaren till vänster tillfälligt besatt.

Vederbörande skall spela en omgång med sina kort, men det är du som fattar alla beslut kring vad som spelas, hur och i vilken ordning. Dessutom blir det du som får alla korten som annars skulle ha kommit den besatte till godo. Riktigt, riktigt lurigt! Här får du såklart hoppas på att motståndaren fått riktigt bra kort! Haha.

Visst märker du att Dominion Alchemy är en häftig expansion? Och då finns det ändå ännu fler kort att lattja med i den här boxen…