Dominion: Adventures (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 14+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 400 spelkort, 6 spelbräden, 60 brickor, regler
Konstruktör: Donald X. Vaccarino

Den nionde expansionen till det populära kortleksbyggarspelet kommer med 400 nya kort, 30 nya Kingdomkort, med allt vad det innebär i form av variation vad gäller kortkombinationer och illustrationer.

Somliga är helt vanliga Actionkort, andra utgör olika skatter (Treasures), något kort ger spelaren Victorypoäng.

Uppemot tiotalet kort är orange och bär därmed funktionen Duration, vilket innebär att kortet ligger kvar på bordet och tillför något i en eller flera kommande omgångar.

Åtta kort har texten Reserve och skall kombineras med det medföljande personliga spelbrädet (Tavern Mat). Kortet gör något nu och skall sedan placeras på spelbrädet där kortet sedan kan ligga kvar till dess att spelaren finner det passande att aktivera det, ta upp det och låta det göra något igen (oftast någon helt annat än i första utspelsfasen). Kanske ligger det där spelet igenom och används inte mer, kanske vill man plocka upp och nyttja det direkt redan i följande spelrunda.

Två nya Actionkort (Page och Peasant) bär texten Traveller. Dessa innebär ett erbjudande om kontinuerlig uppgradering. Använd korten för sin effekt så länge du vill, men det går också bra att byta ut dem mot nästa kort i respektive Traveller-serie. Och sedan kan man spela med det till dess att man hellre vill ha nästa kort osv. Det finns fyra nivåer efter den första.

Undantaget inledande Page och Peasant går de efterföljande korten alltså inte att införskaffa på annat sätt än att permanent kassera det föregående och helt enkelt byta ut dem... Skall du komma åt seriens allra mest kraftfulla kort blir det till att snabbt sätta Page/Peasant i spel och lika raskt kanske byta kort efter enbart en spelrundas bruk...

Utöver små spelbräden medföljer också ett tiotal brickor (runda och rektangulära) per spelare, att nyttja om vissa specifika kort kommer med i matchen. Många av dem läggs på en specifik hög med Kingdomkort och kan ge +1 Action, +1 Card, +1 Buy, +1 mynt etc. åt brickans ägare var gång denne spelar ett kort av matchande sort.

Andra brickor sänker inköpspriset på kort, låter dig permanent kassera kort osv. Journey-brickan (visar en stövel) och vänds fram och tillbaka och beroende på om stöveln visas eller ej får man växelvis kanske (göra) något eller inget alls, eller mycket vs. lite...

Extra nytt och speciellt är 20 helt olika Eventkort, av vilka man oftast kan spela med ett eller två av dem i ett parti (eller hur deltagarna nu vill ha det). Eventkort ligger kvar på sin plats spelet igenom och kan aldrig hamna hos någon enskild spelare. Däremot är det fullt möjligt för vem som helst att i sin tur köpa sig Eventkortets erbjudande för mynt, på samma sätt som man köper vanliga Kingdomkort. Att köpa sig kortets erbjudande förbrukar givetvis en vanlig köpmöjlighet, men du får såklart kombinera ”Eventköp” med vanliga kort om du bara vill och har pengar och köp så det räcker.

Eventkorten ger dig såklart en uppsjö av nya möjligheter. Spela med Eventkort som för en slant alltid kan ge dig +1 Action, eller nya kort, eller flytta på eller vända en av spelets brickor. Eller kasta kort, sätta dem åt sidan för senare bruk eller ja, kort sagt vad som... Tjugo olika kort som vart och ett tillför ett unikt erbjudande för alla under hela partiet. Tänk vilka nya kombinationsmöjligheter...

Dominion Adventures kan nu bli hur festligt som helst, men här finns också på sina håll mer text på somliga kort att läsa och förstå och det kan bli ett fasligt vändande på små brickor, eller bara mycket att hålla reda på om ”allt” skall inkluderas. Men det styr man ju som man vill. En riktigt bra expansion är detta hur som helst. Rekommenderas storligen för alla Dominionfans!