Dominion (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 500 kort, regler
Konstruktör: Donald X. Vaccarino

Donald X. Vaccarino har satt sitt namn på många utbyggnadsset till Dominon innan jag ens satt tänderna i grundlådan och nu när jag spelat några inledande partier infinner sig frågan; behövs de verkligen? Tja, kanske. Troligen. Mycket vill ha mer och fler och annorlunda kort att spela med kan ju alltid vara trevligt.

Men ärligt talat, du kan också klara dig rätt länge med enbart den här boxen. Här bifogas 25 olika sorters kort av vilka du skall spela med 10 i varje parti (och därtill ytterligare några som alltid måste vara med).

Det följer med färdiga förslag på vilka korttyper som kan passa tillsammans på bästa sätt för olika grad av interaktion och typ av spelstrategier men naturligtvis får du fritt välja dina favoriter eller kombinera som du önskar för att testa nytt. Att välja 10 sorters kort av 25 tillgängliga alternativ innebär tydligen flera miljoner olika varianter. Jösses! Nu är det förvisso kanske små skillnader mellan somliga kort och ett ganska likartat spelsätt oavsett hur du väljer, men ändå, visst verkar det spännande…

Dominion är ett kortspel i vilket du startar med en högst blygsam samling spelkort och där du sedan utnyttjar dessa för att kunna samla fler och fler kort. Dominion är således ett kortleks-byggarspel där du själv ”skapar” dina spelhjälpmedel. Du samlar sakta men säkert ihop olika (valfria) kort av alla de 10+ typer som ligger på bordet framför spelarna. Dessa kort använder du sedan för att få ytterligare kort av bekant eller ny typ osv.

Somliga kort ger dig de mynt du behöver för att kunna köpa nya kort, andra kort låter dig köpa mer än det där enda kortet som annars är max. En del kort ger dig de poäng du måste samla för att kunna segra och åter andra kort ger dig möjlighet att få spela ut fler kort och därmed få komma över mer pengar, fler kort osv…

Allt hänger således ihop i en enda sammanhängande slinga, blir till ett enda kontinuerligt flöde. Det gäller att ha de där korten som kompletterar och förstärker varandra tillgängliga i sin tur så att man kan få göra så mycket som bara möjligt.

Du spelar ut dina kort och skapar en egen liten spelyta framför dig och oftast rör använda kort bara dig själv, men en del kort påverkar också motståndarna. Det går att attackera motspelare (och försvara sig mot attacker) genom att ha rätt kort på handen, åter andra kort som är mycket gynnsamma för dig kan även ibland ge något till en motståndare. Huruvida du anstränger dig för att samla ihop attack- och/eller försvarskort eller fokuserar på att vinna andra, kanske än viktigare kort vet bara du. Det kan finnas styrka i ett stort antal likadana kort men förstås även styrka i en väldigt blandad kortlek.

Ja, exakt vad du är ute efter kan inte jag säga. Hur du vill lägga upp ditt parti bestämmer du själv, lite grann förstås i relation till övriga deltagare och såklart utifrån de korttyper ni valt att spela med. Dominion är kanske inte världens mest interaktiva spel, till stor del kan du spela för dig själv i ett eget race men något lite måste du väl ändå hålla koll på konkurrensen…? Vilka kort samlar andra spelare?

Kort som du absolut behöver för seger är en försvarlig bunt med Victory-kort för den som samlat flest Victory-poäng vinner ett parti Dominion. Olika Victory-kort ger dig olika många poäng och naturligtvis är de olika kostsamma att förvärva. Spelet anses avslutat i den stund som det sista 6-poängs-Victory-kortet tas från sin hög, alternativt när 3 valfria högar med kort tagit slut. Så för samtliga olika resurser på bordet gäller först till kvarn.

Innehållet Dominion-lådan är omfattande och reglerna riktigt enkla. Speltiden är också relativt kort och spelet gör sig nog ändå bäst på 2 eller 3 spelare. Väl igång med ett parti kommer du snabbt in i spelet då hela upplägget, som du förstår, är repetitivt av sällan skådat slag, något förstås att älska eller hata. Ni behöver såklart läsa igenom texten på de valda spelkorten så att ni alla vet hur de fungerar, vad de innebär och kan göra, men bortsett från det är det bara att tuta och köra.

Spela ut kort, få nya, samla ihop, blanda och börja om… Jovisst, det är så det går till i Dominion, detta var ju ett kortleksbyggarspel. Gamla bekanta redan använda och nya kort mixas med kontinuerligt med varandra och kommer förr eller senare tillbaka, om du inte väljer att kassera dem för något bättre, vilket också kan vara något som en del kort kan tillåta.

Nåväl, spelupplägget då? Du startar med 10 kort, flera identiska av endast två olika sorter. Fem av dem tar du upp på handen, resten utgör din egen lilla (i början) kortlek. Nu skall du få din kortlek att växa och omfatta allt fler kort, möjligheter och poäng.

Grundreglerna säger att du först av allt skall spela ut ett Action-kort om du kan och vill. Därefter får du om du kan och vill skaffa dig ett nytt kort i köp-fasen. Sist och slutligen i din tur kommer städa upp-fasen där du samlar in använda kort, nyinförskaffade sådana samt alla du eventuellt fortfarande har kvar på handen. Alla dessa kort lägger du i en egen kasthög. Därefter drar du upp 5 nya kort från din egen kortlek. När din draghög är tom blandas alla korten i din kasthög om och utgör din nya kortlek för kommande omgångar…

Ja, samla som sagt ihop kort som låter dig göra mycket av det du finner lämpligt. Spela ut ett kort som ger dig ett omedelbart action-drag till. Ett actionkort låter dig sedan kanske dra ytterligare kort, köpa fler nya kort osv. Din samling kort växer. Ja, så kan du hålla på och dra kort, spela ut, köpa nya och så vidare så det står härliga till… Ibland passar många kort ihop och låter dig göra drag på drag på drag. Ibland är det en sådan mix av kort att inget passar speciellt bra ihop.

Mitt allra första Dominionparti var ingen märkvärdig upplevelse, jag blev förvånad över att spelet inte erbjöd ”mer”, med tanke på de fina utmärkelser och många positiva vitsord jag kände till att det fått, men sakta men säkert växer spelet. Jag är generellt svag för spel med många delar och ett halvt tusental spelkort får väl ändå sägas vara just många, även om det är flera likadana kort av olika typer i asken.

På minuskontot hamnar kanske ett helt obefintligt speltema, en nästintill obefintlig spelarinteraktion och ett måhända väl repetitivt spelkoncept. Hålla korten sorterade i olika små högar måste man också göra, så lite förberedande pyssel blir det men på samma gång gillar jag enkelheten i reglerna, den korta speltiden och det originella spelupplägget, lite lätt tjatigt eller ej.

En stark trea blir betyget efter en handfull partier men det känns som att det finns potential för mer. Det gäller kanske bara att hitta helt rätt spelpartners, rätt favoritkort eller möjligen att med en expansion få någon ytterligare tvist i spelmekaniken. Både nya kort och lite nya sätt att spela dem är väl vad som kan erbjudas med olika expansioner, kan jag tänka mig.