Dixit Odyssey (Libellud/Enigma)


Fakta:
Antal spelare: 3-12 deltagare
Ålder: Från 8+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: Tvådelat poängbräde, 84 bildkort, 12 röstbräden, 24 röstmarkörer, 12 träkaniner, regelhäfte
Konstruktör: Jean-Louis Roubira
Illustrationer: Marie Cardouat, Pierô

Dixit Odyssey må låta som något helt nytt men är i ärlighetens namn bara en något uppfräschad, nyare version av klassiska Dixit. Spelreglerna är i princip oförändrade mot originalets men du får som en nyhet ett tvådelat poängbräde att lägga på bordet där era kaninpjäser skuttar framåt i jakten på 30 poäng. Ja, istället för att som i det äldre Dixits grundbox vandra runt på en insats i själva spelkartongen alltså. Runt poängbrädet finns sedan numrerade platser där spelarnas kort placeras inför röstningen. Ett par små förbättringar i all enkelhet.

Röstningsmomentet är i sig också oförändrat (likaså poängräkningen) men nu får varje spelare ett eget litet röstningsbräde att hålla i handen. Det lilla brädet är försett med en bild och 12 hål i vilka du kan placera en plastmarkör eller två, beroende på hur du väljer att rösta.

12 hål, tänker du? Jo, det är väl ytterligare en av förändringarna och förbättringarna mot förr. Dixit Odyssey möjliggör spel för upp till 12 deltagare så att detta i sanning kan bli ett riktigt party-/sällskapsspel för hela gänget/familjen/släktkalaset.

När ni är riktigt många kan reglerna nu tillåta att man får rösta på upp till två motståndarkort, som ett slags gardering i tveksamma fall.

Rösta på kort, spela Dixit Odyssey, vad handlar det hela om? Ja, har du inte redan kollat upp Dixit är detta ett spel där man utifrån en spelares lagom kluriga uttalande skall välja ut ett av sina kort, blanda allas bidrag och sedan försöka finna det kort som var ledtrådsgivarens egna, ursprungliga.

Kort sagt rösta på det kort (av allas) som man tror att spelrundans huvudperson hade i åtanke när denne gjorde sitt uttalande. Till skillnad från en del andra spel finns här ingen begränsning i vad personen får säga. Det handlar inte tvunget om att man bara får säga ett enda ord, måste undvika namn eller får ge ledtrådar under max 30 sekunder eller liknande.

Nej, i Dixit tittar en spelare på sina kort, associerar helt fritt utifrån kortens mycket varierade illustrationer, väljer en bild av sex stycken på handen, och säger så ett ord eller flera, ett namn, ett citat, en filmeller låttitel, kort sagt vad som helst man tycker passar in på valt kort.

Kortet läggs åt sidan, övriga spelare väljer bland sina respektive kort och bidrar med det kort spelaren själv tycker passar ganska bra in på det kamraten sagt. Allas bidrag blandas så att ingen vet vem som lämnat vilket kort, korten vänds upp, placeras på bordet och sedan avger alla sin röst.

Du vet såklart alltid vilket kort som är ditt eget, så det behöver du ju inte rösta på, i övrigt gäller det att tolka kamratens uttalande rätt. Inte nog med att spelets 84 kort alla är olika (även från originalets Dixit-låda), de är som redan antytts rätt mystiska, drömlika, surrealistiska, fulla med olika, varierad och kanske motsägelsefull information. Det är färger och former och figurer i, och på, och runtomkring överallt. Det är en bild det är frågan om, men på ett sätt samtidigt kanske 2-3-4 olika illustrationer sammansatta. Ja, det spretar alltså.

Vi har en äldre man som har en lucka i huvudet. Ur luckan flyger olika fåglar och det växer lite gräs på skallen. På ett annat kort sitter en man med hatt på ett utdraget dragspel och spanar ut i rymden (eller ned i avgrunden) där olika noter svävar omkring. Ett tredje kort avbildar en balettdansös som dansar på en gammal LP-skiva. En filmkamera verkar ha siktet inställt på dansösen och bakom dansösen finns en skugglik figur i skepnad av en behornad och svansprydd djävul.

Här skulle man nu kunna säga t.ex. ”musik” som en ledtråd till två av korten (dragspelet med noter eller danstjejen på LP-skivan), ”flyger omkring” för gubben med fåglarna eller kortet med noterna, ”bakom kameran”, ”djävulen”, ”monster”, ”dans” eller något helt annat för den tredje bilden ovannämnd. Kanske ”Dirty Dancing”, ”snurrar”, ”svans”, ”skugga”... återigen, kort sagt vad som helst.

En del av spelets utmaning är dock att inte vara alldeles för tydlig eller oklar i sina uttalanden. Med för enkla, tydliga ledtrådar är det kanske bara ledtrådsgivarens kort som verkar rimligt, troligt, passar in, och då kommer såklart alla att rösta på det. Det är inte bra.

Säger du något som absolut ingen annan förstår, inte alls tycker passar med ditt kort är det inte heller så bra. Nej, om precis alla andra röstar på ditt kort (när du ger ledtråden), eller om ingen alls gör det, får samtliga deltagare poäng utom du. Det gäller att lura en person att hitta ditt kort, men helst inte så många fler. Övriga deltagare kan få poäng om andra röstat på deras kort istället...

Reglerna är som du förstår busenkla. Här finns utöver 1-2 sidor regler ingen text att läsa på korten. Det är bara att titta på bilderna, vad ser du, vad tänker du på? Så länge en spelare kan vara lite medvetet klurig med sina ledtrådar kan Dixit Odyssey (ja, vanliga Dixit med för den delen) spelas från riktigt unga år, ja under den föreslagna åttaårsgränsen.

Dixit Odyssey är enkelt men klurigt, snabbspelat och roligt som sällskapsspel. Det står helt på egna ben men korten kan förstås användas som komplement till valfri annan Dixit-box för mer variation.

Illustrationerna (som ärligt talat kunde få vara snyggare) må vara galet olika och ibland lika givet solklara som tvetydiga och spretiga så att du kan läsa in massor i bilderna, men ibland kanske ingen annan sitter med en bild som är ens i närheten av att passa in på det du sagt. Då blir det kanske trots en klurig, lite vag ledtråd ändå lätt att avslöja rätt kort. Ibland säger man ”djur” som ledtråd och just den spelrundan har samtliga deltagare kort tillgängliga med teddybjörnar, fåglar, fiskar, katter eller olika monster på. Ja, då blir det plötsligt lite svårare att träffa rätt och poängen fördelas kanske lite annorlunda...

Detta är på alla sätt ett bättre val än original-Dixit om du tänker införliva ett av spelen i samlingen. Poängbräde på bordet och möjlighet för 12 deltagare är absolut välkomna förbättringar som fäller avgörandet.