Dixit 7 – Revelations (Libellud)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare (funkar utmärkt med fler som expansion till t.ex. Dixit Odyssey)
Ålder: 8+ år (kan funka bra även med yngre barn)
Speltid: 30 min
Innehåll: 84 bildkort, informationsark
Konstruktör: Jean-Louis Roubira
Illustratör: Marina Coudray

Korten i Dixit 7 – Revelations, illustrerade av Marina Coudray, gillar jag. Av de extra kortsamlingar jag skaffat så här långt (Dixit 2, 3, 4 och nu 7:an) är detta de i mitt tycke snyggaste efter Dixit 3, därtill även snyggare än de från någon grundlåda (Dixit, Dixit Odyssey). Fast vad betyder egentligen ”snygghet” för ett spel som Dixit? Ja, inte gör det ett dugg för vare sig regler eller spelbarhet. Ful eller snygg teckning, det riktigt viktiga är vad bilden visar och som alltid tidigare är det ett sammelsurium av saker, figurer och mönster som avbildas. Det går med lite fantasi att ”se” nästan vad som helst på korten och det är ju precis vad det hela handlar om, att med sin egen fantasi, med personliga associationer välja bilder som skulle kunna passa hyggligt bra till ett specifikt uttalande.

Någon nämner ett djur, en högtid, en filmtitel, en saga, sjunger en refräng, säger en känd slogan, ja något, vad som helst. Du tittar på dina kort och funderar på vilket som kan passa in... Här har du alltså 84 nya spelkort i färg att välja bland, även om du som tidigare bara skall sitta med 6 olika på hand.

En bild visar nio olika hjärtan på en tavla, uppnålade. Ett är sprucket, ett bandagerat. Ett har fjärilsvingar, ett annat är försett med blommor, ett är grönt, ser ut som ett träd osv. På ett annat kort sitter kvinnan vid sitt sminkbord och målar sig. I spegeln ser huvudet ut som en ödlas...

Pelikanen öppnar näbben och i munnen finns ytterligare sju små fågelbarn, även de med öppna munnar. Påfågeln har sina riktiga ögon förbundna, en samling kugghjul har ansikten med olika miner. Fiolspelaren är en insekt som sitter på en stol som bärs av en myra, man ser blommor, maskar och tja, går de i en sänka, en skål eller något liknande U-format? Med det sagt, det är som vanligt stor variation mellan bilderna.

Förpackningen har samma långsmala format jag tidigare klagat på, den är onödigt stor för sitt innehåll, knasigt lång och smal för att man smidigt skall kunna samla fler kort i asken på ett smart sätt, kort sagt något att bara slänga bort, tyvärr.