Dixit 4 – Origins (Libellud)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare (funkar utmärkt med fler som expansion till t.ex. Dixit Odyssey)
Ålder: 8+ år (kan funka bra även med yngre barn)
Speltid: 30 min
Innehåll: 84 bildkort, informationsark
Konstruktör: Jean-Louis Roubira
Illustratör: Clément Lefèvre

Jag väljer den enkla vägen och återanvänder delar av de texter jag skrivit i mina recensioner av expansionerna Dixit 2 och Dixit 3, ja de här olika Dixit 2-, 3-, 4-paketen är ju faktiskt bara olika bildkortsamlingar, så mer av samma liksom, även om bilderna förstås är olika.

Ja, i den här lådan hittar man 84 nya bildkort till någon version av Dixit. Fler mystiska, kluriga, lagom tydliga och samtidigt drömlika illustrationer som spelarna kan associera fritt till.

En bild visar en äldre kvinna i en gungstol som sitter och stickar. Gungstolen svävar i luften, det gör förresten hennes vita katt och ett halvdussin röda äpplen också. På en annan bild ses en groda gå på havsbotten med kläder på kroppen och kungakrona på huvudet. Man ser också flera näckrosor sträcka sig mot ytan och några mystiska enögda fiskar simma omkring. En tredje bild visar ett bord, på bordet en bok, på boken en tallrik, på tallriken ett rött äpple. Äpplet har ögon, näsa, mun och någon har bitit bort en stor tugga. Intill står en äppelskrutt och brinner som ett stearinljus...

Ja, här finns som alltid tidigare en hel del roliga, knasiga, fina och fula bilder med flera i sanning rätt udda motiv...

Med extra kort till något Dixit-spel får du än mer variation och därmed kanske också längre livslängd på spelet. Fast exakt hur många olika kort man egentligen behöver kan man ju alltid diskutera. Olika bilder är skoj, men det går ju samtidigt att säga så mycket olika saker om varje bild så... De här korten har förresten illustrerats av Clément Lefèvre och jag gillade väl korten i den föregående expansionen Dixit 3 – Journey bättre än dessa, om jag bara skall bedöma dem generellt till utseendet. Med många kort blandade från olika set gäller det att ha ett skarpt öga om de sedan helt säkert skall kunna delas upp igen i sina ursprungliga paket. Tyvärr saknas det något slags diskret symbol på dem som skulle ha kunnat signalera från vilket set olika kort kommit, det gäller för övrigt samtliga kortsamlingar i serien, så här långt i alla fall.

Då Dixit 4 kommer förpackat i en box av samma format som de för Dixit 2 och 3 gäller förstås de invändningar jag haft på lådans storlek tidigare även denna gång. Det är en onödigt stor låda generellt, och med konstiga mått för både längd och bredd när det gäller att kunna fylla den smart med fler spelkort. Nej, här får man nog fundera ut ett annat sätt att samla sina Dixitkort på.