Dixit 3 Journey (Libellud)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare (funkar utmärkt med fler som expansion till t.ex. Dixit Odyssey)
Ålder: 8+ år (kan funka bra även med yngre barn)
Speltid: 30 min
Innehåll: 84 bildkort, informationsark
Konstruktör: Jean-Louis Roubira
Illustratör: Xavier Collette

Jag är lagom fräck och lat och återanvänder merparten av den text jag skrev i recensionen av Dixit 2 - Quest. Dixit 3 är trots allt inte så värst annorlunda.

Här kommer 84 nya bildkort till någon version av Dixit. Nu kan du få fler mystiska, kluriga, lagom tydliga och samtidigt drömlika illustrationer att associera fritt till. Det blir längre livslängd på och än mer variation till ditt Dixit-spel (Dixit, Dixit Odyssey). Nu kan du kanske spela många partier utan att få se samma bild på nytt.

Den här gången har bildkorten illustrerats av en Xavier Collette, en tecknare mer i min smak än de föregående. Ja, nog tycker jag att det här är de generellt sett allra snyggaste bilderna till Dixit så här långt. Om de faktiskt är bättre eller sämre än andra Dixitkort att spela med går såklart inte att säga, det är ju deltagarnas egna tolkningar och associationer av bilderna som gör själva spelet, men för mig är dessa helt klart elegantare, ja snyggare, bättre för ögat.

Som tidigare är de förstås i färg och ständigt olika, tvetydiga, ofta späckade med olika detaljer. Här har du på en bild fartyget till havs där själva masten är en underarm och en hand, en hand som sedan håller i ett fyrtorn. På en annan bild flyger en örn runt med en tom fågelbur i klorna samtidigt som en liten pojke håller sig i örnen för glatta livet.

En tredje bild avbildar en pojke/ung man som ligger på grönt gräs och blundar. Man ser blå himmel, ljusa moln ovanför och en röd ballong som med ett snöre sitter fast i pojkens mun. På ett annat bildkort finns en tavla på väggen. Bilden visar ett brinnande hus, ett torn, en riddarborg. En kvinna försöker fly ur tavlan, klättrar ur ramen ut på en stege ned till en brandbil som finns under själva tavlan på väggen... Haha, det var klurigt det där. Men så är ju Dixit.

Jag gillar således de flesta av korten men själva förpackningen är ett område för förbättring. Nu kanske du förvisso tänker lägga över korten i din Dixit-grundlåda och slänga denna, men använder du den är den i onödigt stort och konstigt format för sitt syfte (att förvara 84 spelkort och ett vikt pappersark där du på 30 olika språk får veta att Dixit 3 är kort som du kan ha skoj med spelandes Dixit.)

Med den illustrerade pappersinsatsen på plats ryms här alltså 84 spelkort och du har ändå en ask med mer än dubbla nödvändiga storleken. Plockar du bort insatsen för att kunna spara än fler framtida Dixitkort i lådan ryms förvisso det dubbla antalet, men asken är ändå fortfarande både onödigt för bred och för lång. På samma gång är den 5 mm för smal på bredden om du försöker vända på korten och lägga dem ned för att försöka packa dem bättre och få plats med än fler...

Kort sagt, förpackningen är galet skrymmande och något du säkert snarast kommer att göra dig av med. Men fler kort till Dixit skänker mer liv till spelet, och dessa är dessutom snyggare än de i Dixit 2 Quest, så detta är ett vettigt köp om du gillar Dixit och vill ha mer kort att prata kring och spela med.