Discovery Island (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 2+ deltagare
Ålder: 12+ år
Speltid: 45+ minuter
Innehåll: 2 kartor (spelbräden), 2 ark plastfilm, 18 utrustningskort, 210 terrängbrickor, 2 whiteboardpennor, checkometer, 28 checkometerkort, regler (4+1 sidor).
Konstruktörer: Bo Jakob Malm & Carl-Johan R.E Nilsson

Du har kommit till en ö på jakt efter dess mytomspunna skatt. Det finns andra personer där i samma syfte. Finn skatten först så vinner du spelet! Discovery Island är ett race, en kapplöpning!

Men inte nog med att du inte vet var på ön skatten finns, du vet faktiskt inte ens exakt var du själv befinner dig. Så det blir det allra första att ägna sig åt, att ta reda på sin exakta lokalisation.

Du kan vara på en av drygt ett tusen olika platser (!), försök lista ut vilken. Faktum är att det är en motspelare som bestämmer din startruta, ritar in den på ett plastark lagt över spelbrädet (för sin egen koll, hemligt för dig!) och sedan lägger upp terrängbrickor av motsvarande typ på bordet, allt utifrån hur du väljer att flytta dig.

Säg att du (spelare B) fått en startplats i skogen, då lägger förstås spelare A (en motspelare) en skogsbricka på bordet. Sedan meddelar du att du vill gå norrut. Spelare A tittar på sin karta över ön (spelbrädet) och ser att terrängen nästa steg norrut är mer skog och placerar således en ny skogsbricka intill startbrickan (i norrläge).

Du vill sedan gå ett steg till norrut och sedan svänga mot nordost. Spelare A ser att det är skog mot norr och sedan berg i nordost. Dessa brickor placeras också intill de andra på så sätt att deras placeringar matchar motsvarande sexkantiga fält på kartan (spelbrädet). Det är nu tre skogsbrickor på rad mot norr och sedan en bricka för berg i nordostläge.

Spelare A ritar också in B:s förflyttning på plastfilmen. Ja, på så sätt registreras och visas respektive förflyttningssteg för varje spelare allteftersom, ett steg/en bricka i taget. Nåja, ritandet kan man ju för all del vänta med till dess att spelare B gått helt klart i sin tur... (Flytta bara inte utlagda brickor. Och håll dem isär från en motspelares förflyttningsbrickor... Man är troligen inte alls på samma ställe!)

Naturligtvis skall spelare B hela tiden löpande kolla av de terrängbrickor som någon lagt framför hen, granska dess terrängtyp och inbördes placering. Är allt detta tillräckligt tydligt för att det skall gå att hitta exakt plats på sitt spelbräde? Ja, var på kartan ser terrängen exakt ut som den sträcka som spelaren flyttat sig? Är man inte säker är det bara att fortsätta korsa öns yta för fler terrängbrickor, dvs. få mer geografisk information.

När man kommit fram till var man är kan spelaren börja söka efter skatten. Den kan finnas på någon av 28 olika ställen, självklart utspridda över hela spelytan. Det kan ta sin lilla tid att beta av dem alla så det är lämpligt att försöka få några ledtrådar för att begränsa sökandet. Ledtrådar kan man få på åtta olika, lika utspridda, så kallade checkpoints. Det är bara att stega på, mot ett eller flera ledtrådsställen, därefter mot skatten.

Det kan nu kanske vara på sin plats att berätta något om förflyttningen, utöver vad som redan sagts.

En spelares omgång omfattar en dagsmarsch, all den förflyttning som kan klaras av under en dag, här specificerad som 12 dagsmarschpoäng. Varje terrängbricka som vänds upp visar en specifik siffra, nämligen det antal dagsmarschpoäng som åtgår för att röra sig in i och över aktuell bricka som nu spelats ut.

Olika terrängtyper visar förstås i grunden generellt sett olika höga eller låga värden, vilket såklart är rimligt. Det är väl kanske svårare att förflytta sig i skogen än över öppen terräng, men inom varje terrängtyp finns faktiskt brickor av varierande värden, det kan slumpa sig som så att det plötsligt dyker upp en bricka med lågt värde för skogsförflyttning och en annan med högt värde för den öppna terrängen. Vidare kan det dyka upp brickor med överraskningar som innebär genvägar eller fördröjningar. Det kan bli till att stå över. Ja, det kan faktiskt bli så att någon går vilse och tappar bort sig på kartan. Då får Spelare A (motspelaren) placera spelare B på nytt (hemligt/okänt) ställe inom 4 rutor från senast kända plats... Och då måste man såklart orientera sig igen...

Säger Spelare B att denne t.ex. går mot nordväst och spelare A ser att där finns berg, tar man alltså en bergbricka och spelar ut densamma i rätt position. Bergbrickan tas från en blandad hög med bergsbrickor (och annan terräng dras på liknande sätt från motsvarande blandade staplar) och därav följer att man aldrig på förhand kan veta om där kommer att gå åt 1 eller flera dagsmarschpoäng, det visar sig alltså först när brickan hamnat på plats.

Eftersom det aldrig står 12p på någon enskild bricka fortsätter såklart Spelare B att gå ett steg till (och kanske ett till, och ett till?) tills dess att man färdats över terrängbrickor med sammanlagt värde om 12p.

Här dyker således ett rätt orättvist slumpinslag upp. Där en spelare drar fram ett par brickor med 6p-marschvärden och kanske något slags extra hinder och inte kommer mer än 2 steg framåt på kartan, drar någon annan 12 stycken 1p-brickor och kan betydligt raskare hitta sin position eller nå fram till en ledtrådsplats eller rentav själva skatten.

Ja, det här synnerligen slumpvisa förflyttningsmönstret tycker jag sänker hela spelet. Det är såklart riktigt surt att kanske bli startplacerad i krävande terräng och sedan dra de högnumrerade brickorna där någon annan har betydligt större flax. För det är ju vad det handlar om egentligen, ren och skär tur.

För att i någon mån vara lite rustad för oväntade händelser kan du förse dig med diverse utrustning vid spelets start. Du får använda 24 utrustningspoäng för att handla på dig saker från 18 olika utrustningskort. Dessa kort kostar mellan 1-13 poäng styck och kan skydda dig mot somliga saker. Vissa kort hjälper endast i viss terräng och för ett givet antal förflyttningar... Att handla den här utrustningen blir såklart även det en rejäl chansning som kan slå helt fel.

Att gästa en checkpoint kostar 4 dagsmarchpoäng, att sedan få själva ledtråden ytterligare 7. Det är en chans på åtta att det inte finns någon ledtråd, då en av dessa checkpoints är falsk. Vilken det är slumpas fram inför varje parti, på samma sätt som skattens exakta plats också väljs genom att man stoppar ett av spelets 28 olika checkometerkort i checkometern.

Haha, ja den där checkometern är ett plastinstrument, en hållare för kortet med 12 olika skjutbara reglage. Sex av dem sitter upptill och bär bokstäverna A-F, på högersidan finns 6 andra reglage märkta 1-6. Här kan nu olika checkpoints (A1, A2, B1 osv.), liksom olika skattgömmor märkta på liknande sätt (C4, E1, F3 osv.) låta dig dra i reglage för att avslöja ledtrådar. Oftast får du veta typ av terräng som gränsar till platsen där skatten finns och/eller information om där finns Vatten, en Grotta, Ruin eller Hamn... Med all denna info skall du så till slut kunna lista ut var skatten finns och ta dig dit.

Tja, vad skall man säga om detta? Som skattjakt betraktat rätt okej. Förflyttningen är väldigt slumpbaserad men trots allt inte riktigt lika okontrollerbar som i t.ex. spelet Sjörövarön där allt utgår från tärningskast. Själva skattsökandet flyter dock på bättre i spelet Tobago som jag hellre rekommenderar om du ändå gillar temat och upplägget.

Spelbrädena (kartorna) är rätt stora (30 x 30 cm) men rymmer samtidigt tusentalet små fält med lika små siffror och bokstäver. Det är lite pyssligt att hålla koll på förflyttningsstegen, rita in dessa på plastfilmen som man måste hålla exakt still rakt över kartan och samtidigt hålla allt hemligt för motspelaren... Efter spel måste man såklart torka bort tuschkladdet från plastarken.

Speltiden anges till 45+ minuter, det är föredömligt kort. Samtidigt gör det där slumpartade förflyttningssättet med dragna brickor (kanske två vs. tolv stycken som spelets ytterligheter) att allt både kan ta längre eller kortare tid och bli rätt orättvist ibland. Någon kan kanske rusa iväg en decimeter över kartan där någon annan endast kommer 1 cm.

Samtidigt är det slumpen som gör skattjakten lite småskoj. Skatten byter plats mellan partierna, ledtrådarna blir olika beroende på vilket checkometerkort man valt att spela med och överraskningar (mest ovälkomna sådana väl?) dyker upp lite här och där.

Det här är dock i princip enbart ett spel för två, oavsett vad spelasken antyder (2+). Här medföljer endast 2 plastark, 2 pennor, 2 kartor, så jag antar att man med 3-4 deltagare får spela tillsammans i lag. Oavsett om man är två eller flera finns det bättre spel därute. Ja, kapplöpningar, ledtrådar, skattletning, allt det där kan man få på bättre sätt på annat håll.

Allt funkar och är väl i stort rätt okej men i konkurrens med en mängd andra spel i samlingen väger detta rätt lätt och måste väljas bort. Stark tvåa/svag trea i helhetsbetyg.