Dig In! (Drumond Games/Enigma)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 8 år (nej, detta funkar bra även för yngre)
Innehåll: Plastskål, 128 plastpjäser, 12 spelkort, timglas, regler

Dig In må låta engelskt men detta är ändå en nordisk utgåva med regler på svenska och andra språk. Dock är det ändå något som missats i översättningen för de korta reglerna nämner en röd-blå tidtagare och uppmanar dig att trycka den röda knappen i botten, trots att någon sådan tidtagare inte syns till. Här tar man helt enkelt tiden med ett vanligt timglas i genomskinlig plast, om än med röda ändar. Men något ”trycka på knappen” är ju inte aktuellt.

Nåväl, reglerna ja. De är enklast tänkbara. Vänd timglaset och låt en deltagare ägna 15 snabba sekunder åt att gräva efter små plastpjäser i en större skål. Ett spelkort (för varje deltagare) visar vilka sex olika föremål du måste finna. De 12 olika spelkorten är dubbelsidiga. Antingen letar man efter sex specifika föremål i lika specifika färger (gult, rött, grönt, blått) eller så är det endast sakernas form som spelar roll, inte färgerna. Välj själva hur ni vill spela.

För var och en av de fyra färgerna finns i skålen 32 olika plastpjäser föreställande vitt skilda saker; en banan, en fjäril, en hatt, en sko, en nyckel, en gitarr, hund, glass, knapp osv....

Med över hundra små plastpjäser i skålen skall det mycket till om man skall lyckas finna alla sex på endast 15 sekunder. När alla fått sina sekunder i rampljuset i spelets första fas blir det istället djungelns lag i den andra. Nu gräver alla tillsammans, samtidigt, med en hand var, till dess att någon spelare hittat allt man söker. Det blir naturligtvis ett förfärligt rasslande och krafsande när pjäserna i skålen snabbt byter plats och fas ett (ensamspel) är så mycket mer njutbar än den efterföljande.

Men barnen verkar tycka att spelet är kul. Och i all enkelhet funkar det ju faktiskt. Något enklare blir det troligen också att sitta sist i en spelrunda, förutsatt att de föregående lyckats plocka bort några pjäser ur skålen. Och vill man justera reglerna kan man såklart tillåta var och en 2 x 15 sekunder på egen hand (eller något liknande) innan det blir samtidigt grävande. Men låter gör det när man spelar och slarvar du bort en pjäs eller två faller mycket av Dig In. Dessutom är de där 12 spelkorten av löjligt tunn papp, något mer rejäla kartongbitar hade man ju kunnat önska sig. En betygstrea, men en svag en. Rask speltid hur som helst.