Deckarspelet (Nicogame)


Fakta:
Antal spelare: 2-8 spelare
Ålder: 15+ år
Innehåll: 80 kort med 480 frågor, regler, penna, poängblock, tärning

Deckarspelet handlar om brott och straff, skurkar och de personer som försöker sätta dem bakom lås och bom. Fiktiva figurer från film, TV och litteraturen blandas med brott från verkliga livet. Här gäller det att känna igen berömda brottsbekämpare, diverse bovar och banditer, vilka filmer och böcker de kommer ifrån samt fakta från autentiska brott och mycket mer.

De 480 frågorna hör hemma i endera av sex olika kategorier; Böcker, TV, Film, Riktiga händelser, Brott och blandat samt Mordgåtan. Brott och blandat kan röra diverse kriminella termer, lagstiftning, utmärkelser för deckarförfattare etc.

Mordgåtan är den del som drar ned helhetsintrycket för hela spelet. Här finner vi mer eller mindre lyckade deckargåtor, korta som en enda mening, en fråga, eller så pass långa att det blir till att sitta och läsa en stund. De riktigt korta förstår man kanske direkt, de längre vill man förstås få upplästa för sig igen och igen. Inget blir sedan direkt bättre av att gåtorna ibland är mer än lovligt dumma eller bara baseras på en ordvits… Ofta får man förutsätta en hel del för att med eget skarpsinne kunna hitta ett vettigt svar.

Ex. Vad fick kannibalen som kom för sent till middagen? – Kalla handen.

Ex.2. En kvinna står i en rulltrappa när hon plötsligt förstår att hennes man har dött. Hur kan hon veta det, trots att hon varken kan se eller höra honom? – Jo, kvinnan står i rulltrappan på sjukhuset där hennes man ligger i respirator. Rulltrappan har oväntat stannat och lamporna slocknat. Det har blivit strömavbrott… Jaha ja, och eftersom rulltrappan stannat måste makens respirator ha lagt av också, i en kanske annan del av sjukhuset? Och det finns inte reservgeneratorer för en dylik situation?

Ex.3: Ville vessla har ett hemligt vapen, en riktigt mordisk iller. Vad har Vessla döpt sin iller till? – Killer. Jovisst, självklart.

De riktiga frågorna kan jag tycka är varierade och lite intressanta, särskilt om man som jag gillar deckare på film, TV och i romanform, men visst, möjligen kan det bli en gnutta enformigt i längden med alla frågor på i stort sett samma tema.

Spelet löper på nog så snabbt med vanliga frågor men då och då visar tärningen att det är dags för en mordgåta och då blir det mer att läsa och fundera kring så tempot går ner. Det känns segt att läsa långa mordgåtor igen och igen för att den tävlande skall förstå. Somliga gåtor är alltså späckade med information (relevant eller inte), andra bara alltför kortfattade…

Man tävlar en och en i taget, får ett poäng för ett korrekt svar och får fortsätta att besvara frågor så länge man har rätt. En kastad tärning avgör vilken av de sex kategorierna frågan skall hämtas från. Reglerna säger att spelet fortgår till dess att någon fått ihop 15 poäng, men det går såklart att sätta vilket mål som helst. Reglerna anger också ett antal alternativa spelvarianter…