DC Deck-Building Game: Rivals. Batman vs. The Joker (Cryptozoic)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare
Innehåll: 98 spelkort, 3 stora Batman- och 3 stora Jokerkort, regler
Konstruktör: Matt Hyra

Två spelare, Batman och Jokern, pucklar på varandra. Den som först kan besegra den andra vinner självklart spelet, alternativt vinner den som samlat flest poäng under spelets gång om korten skulle ta slut innan någon samlat de tre önskade segrarna!

En spelare tar sina 3 Batman- respektive Jokerkort och lägger dem i sifferordning i en hög framför sig med lägst siffra överst. I takt med att någon figur besegras blir samma karaktär allt mer kraftfull och samtidigt värd fler poäng i nästa möte, så att säga.

Det här är ett så kallat Deck-Building Game, så din inledningsvis rätt blygsamma samling spelkort måste du använda smart för att förvärva allt fler och bättre kort så att du kan ge dig på din motståndare. Somliga kort ger dig styrka, somliga kort ger dig andra förmåner. Endast när du har mycket styrka är du redo att gå en match mot Batman/Jokern, så förhasta dig inte.

Din kortsamling vid spelstart omfattar endast 7 knytnävskort (Punch) och 3 sårbarhetskort (Vulnerability), du kommer att blanda dessa och dra en hand om 5 kort i din tur. Gör sedan vad du kan med dem.

Sårbarthetskorten gör egentligen ingenting mer än att ta plats och begränsa dina möjligheter så försök göra dig av med dem om du kan. Knytnävskorten ger dig +1 i styrka/styck. Använd din samlade styrka i en viss omgång till att köpa nya kort.

Det finns en begränsad mängd Sparkkort (Kick) med styrka +2 att köpa. På bordet framför spelarna finns också alltid 5 uppvända, blandade kort av diverse hjältar, skurkar, utrustning, platser, superkrafter osv. att köpa. Somliga ger som sagt extra styrka, somliga andra möjligheter. Du kan få dra extrakort, kasta kort, sabotera för en motståndare etc.

Köp ett eller flera kort som du är intresserad av, förutsatt att du kan betala med dina Styrkepoäng i pågående omgång. Lägg sedan alla kort du använt, köpt och eventuellt inte använt alls i en egen kasthög.

Dra i nästa spelomgång 5 nya kort från din egen kortlek. När denna är slut blandar du om din kasthög och på så sätt kommer tidigare använda och nyinköpta kort in i spelet igen. Det gäller att få olika kort att hamna tillsammans i sin korthand så att den blir så kraftfull som möjligt. Vilket förstås i hög grad är lämnat åt slumpen. Spela ut kort, köp nya, blanda ihop och gör om, igen och igen.

Förr eller senare tycker du att du har de där styrkepoängen på hand som krävs för att ge Batman/Jokern en riktig smäll. Meddela att du attackerar honom och därmed ger du motståndaren en chans att använda (en nyhet om du spelat andra DC Deck-Building Games) Blockeringskort (Block). Dessa kan erbjuda ett visst skydd mot attacken så att denna går om intet och det är bara att vänta in ett returmöte senare.

Fast kanske hade motståndaren inga Blockeringskort att spela ut? Ja, hur som helst, var nu bara din styrka tillräckligt hög har du precis vunnit en av de tre matcherna du måste vinna.

Spelare redan bekanta med något DC Deck-Building game kommer verkligen att känna igen sig, Rivals spelas på exakt samma sätt. Här finns mängder med nya spelkort med riktigt tjusiga illustrationer, det är överlag finfina färgglada bilder på skurkar och hjältar, fordon, vapen etc. Det nya skulle då vara att somliga kort har en Blockeringseffekt att ta till om man blir attackerad och att varje spelare har tre olika karaktärskort framför sig, var och en med unik bonusförmåga.

De här korten är fullt kompatibla med andra DC Deck-Building Games. Har du skaffat många olika lådor i serien får du dock en väldig massa extra kort med Weakness, Vulnerability, Kick och Punch över som inte behövs i stora antal, men vad gör väl det, alla övriga kort får vara godis nog!

Rivals är skoj men de större lådorna för likartat spel med upp till fyra deltagare fungerar lika bra på två, så kanske att de är en bättre investering. Har du sparsamt med pengar och är osäker på om detta spelupplägg och temat är något alls för dig är detta en lämplig startpunkt. Och sen är du fast och kommer att vilja skaffa fler kort, nya boxar med fler hjältar och skurkar!