DC Comics Deck-Building Game: Forever Evil (Cryptozoic)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Ålder: 15+ år
Innehåll: 211 spelkort, 7 stora Superskurkkort, regler
Konstruktör: Matt Hyra

Den tredje stora lådan i spelserien erbjuder mer av samma som tidigare fast tvärtom. Nu spelar du som en superskurk som skall spöa en seriehjälte! Låtsas vara Bizarro, Deathstroke, Black Manta eller varför inte Harley Quinn eller självaste Lex Luthor (eller någon av de andra figurerna)... och puckla på Batman, Flash, Aquaman, Wonder Woman, Superman med flera...

Använd din inledningsvis tunna samling med klena kort för att sakta men säkert köpa nya kort med bättre kraft och nyttigare förmågor. Fem kort ligger alltid uppvända på bordet till försäljning, här finns en mix av nya elaka kamrater, olika hjältar, superkrafter och diverse hjälpmedel. En korthög erbjuder Kick-kort med viss styrka (Power +2) om övriga uppvända kort inte passar dig i smaken...

Korten med Weaknesses (svagheter) bör du hålla dig borta ifrån, de saboterar mest din kortlek och ger dig minuspoäng i slutet. Ytterligare en korthög på spelområdet är den med superhjältar som ni som spelar skall ta er an. Besegra en motståndare i taget! Reglerna rekommenderar ett parti om åtta hjältar i normalfallet men ni kan välja fler eller färre för en utmaning justerad med avseende på tidsåtgång och svårighetsgrad.

Den som bäst bygger upp sin kortleks styrka till passande nivåer är såklart den som engagerar sig i kamp med en av hjältarna. En besegrad hjältes kort hamnar hos segraren och när alla hjältarna fått smisk är partiet slut och då vinner den spelaren vars kortlek omfattar kort med samlat högst poängvärde. Visst går det att köpa sig värdefulla kort men självklart är de besegrade hjältarna extra värdefulla troféer!

Detta var som sagt den tredje större spellådan i serien vars innehåll kan avnjutas helt på egen hand. Har du dock ett eller flera tidigare spel i DC Deck-Building-sviten kan lådorna kombineras fritt. Alla korten passar ihop och ger tillsammans enorma kombinationsmöjligheter och stor variation. (Fast valfri grundlåda erbjuder redan i sig ett underhållande spel med lång livslängd och duktigt med variation).

Många olika kort med huvudsakligen riktigt snygga illustrationer är alltid trevligt. Tyvärr innebär flera lådor tillsammans också stora mängder med onödiga kort. Japp, det är baksidan med flera spelboxar som alla, var och en, är helt kompletta spel. Du får helt enkelt onödigt stora mängder baskort (Punch, Kick, Weakness och Vulnerability) som du inte behöver. Visst, de kommer med nya illustrationer i varje set, men funktionen är alltid densamma! Nåja, det är på det hela taget en smärre invändning.

Något helt nytt som Forever Evil för med sig är en stor samling brickor för Victory Points. Samla dem genom att spela ut flera identiska kort i din tur, eller förstör ett visst kort eller tja, något annat. Ytterligare andra kort ger dig extra styrka baserat på hur många sådana poäng du samlat via de här brickorna. När spelet är slut adderas såklart de här poängen på brickorna med de du har på dina kort! Mest poäng vinner naturligtvis, men det visste du ju sedan tidigare!

Här finns också några Frozen-brickor. Något spelkort ger dig möjlighet att frysa dvs. tillfälligt blockera ett kort av de uppvända och förhindra att en motståndare köper det!

Utöver allt detta ändå ett spelupplägg rätt likt föregående kortspel i den här superhjälte-serien (läs gärna mer om dem på annan plats här på min hemsida om du inte redan gjort det), även om nya kort självklart ger nya möjligheter, erbjuder nya sätt att kombinera kort och spela dem.

Forever Evil verkar ha många kort inriktade på förstörelse av andra kort och med förstörelse menas att man måste kassera dem, dvs. plocka bort dem helt från det pågående partiet. Javisst, här får du slita hårt för att få nya kort och så måste du sedan förstöra dem för att nya saker skall hända!

Klurigt. Fast såklart extra kul att förstöra dem om det är motståndarens kort! Och kort med Bizarrokraft ger både enorm styrka och en oönskad Weakness med minuspoäng. En utmaning det också, helt klart.

Forever Evil höjer nivån på spelet något mot tidigare. För varje ny version av spelet blir det något mer komplext med nya kortkombinationer osv. (Om du sedan kombinerar flera spellådors innehåll kan vad som helst hända). Lyckligtvis är spelet i grunden riktigt enkelt så en lite tuffare utmaning gör ingen större skada. Har du gillat en föregående version kommer detta säkerligen också att falla dig i smaken. Fler nya kort är som sagt aldrig fel, samtidigt erbjuds med detta nya inte världens största förändring. Nej, som jag sa i inledningen, främst mer av samma... Tur att jag gillar enkelheten och elegansen i spelupplägget och tecknade superhjältar och -skurkar!