Cranium (dan-spil)


Fakta:
Antal spelare: 4 eller fler deltagare
Ålder: 12+ år
Innehåll: 800 kort i 4 hållare, spelplan, tiosidig tärning, en burk lera, timglas, fyra block och pennor, fyra spelpjäser samt regler

Välkommen till Cranium, ett vansinnigt roligt sällskapsspel, i alla fall om man skall tro tillverkaren… Cranium är ett lagspel för minst fyra personer och erbjuder ett brett utbud av spelupplevelser. Ja, det är nästan så att man kan säga att Cranium är tre-fyra-fem olika spel i ett!

När lagen låter sin pjäs vandra runt spelplanen på väg mot mål kan man ställas inför en mängd olika uppgifter. Spelplansfälten kommer i fem olika färger; rött, grönt, blått, gult och lila och för nästan varje färg finns en specifik aktivitet. Det är väl egentligen bara lila färg som inte leder till någon uppgift utan endast pjäsförflyttning. Å andra sidan får man från en lila ruta möjligheten att välja ett snabbspår istället, en genväg som kortar ned förflyttningen till nästan hälften av sträckan…

Röda uppgifter utgör kategorin Ljushuvud, de gröna kallas Stjärnskott. Blå aktiviteter heter Konstkatt och de gula Ordsnok.

Ljushuvud innebär en uppsättning rena kunskapsfrågor om allt mellan himmel och jord, det är som alla kategorier från spel som TP, Geni och Bezzerwizzer på en och samma gång. Oftast rör det sig om en lagom klurig fråga, ibland är det flervalsfrågor, ibland frågor av typen sant eller falskt.

Stjärnskott handlar om att agera, vara en riktig stjärna för sin lagkramrat. Här skall man nynna eller vissla låtar, imitera en känd person eller göra charader.

Konstkatt kräver bruk av penna och papper, eller den lilla klumpen av lera som också medföljer spelet. Nu skall man rita saker som lagkamraten skall avslöja, eller skulptera dem i lera, som sagt. Ibland skall man faktiskt blunda och rita samtidigt! Några av rita-frågorna blir då och då en uppgift för samtliga lag samtidigt, annars är det oftast så att ett lag gör en uppgift i taget.

Ordsnok har förstås med olika ord att göra. Nu skall man kasta om en bunt bokstäver för att finna ett visst ord, enas om en definition på ett specifikt ord (flervalsfråga och lite av en kunskapsfråga som kunde ha varit i kategorin Ljushuvud, eller hur?), stava ord rätt framlänges eller baklänges på första försöket och fylla i de bokstäver som fattas.

Ja, utför uppgiften framgångsrikt för då får ditt lag kasta tärningen och flytta framåt på spelplanen. Färgen på tärningssidan som kommer upp visar till vilket fält ni skall förflytta er, och den färgen anger såklart den aktivitetskategori ni skall jobba med i nästa omgång. Ett misslyckande innebär naturligtvis att man inte slår tärningen utan står kvar och försöker med en ny uppgift i samma kategori i sitt nästa drag.

När laget efter minst fyra framgångsrika uppdrag och tillhörande tärningskast (som alla blivit lila och möjliggjort förflyttning längs genvägar…) är man i mittcirkeln och slutomgången. Naturligtvis skall det till mycket tur om alla tärningskast skall bli lila så oftast krävs fler uppgifter innan man är framme. Nåväl, i mittcirkeln skall laget i tur och ordning lösa en ytterligare uppgift i varje kategori innan ett motståndarlag väljer ett valfritt sista uppdrag som det andra laget måste klara innan man kan segra!

Tja, det är Cranium det, ett rita-gestikulera-skulptera-imitera-nynna-kasta om bokstäver-svara på kunskapsfrågor-spel. Timglaset är i bruk endast när det är ”alla-tävlar-samtidigt-uppgifter” men för en lite tuffare utmaning kan man förstås bestämma att alla eller somliga frågor skall måste lösas under den där timglas-minuten.

Personligen är jag inte speciellt förtjust i att sitta och knåda lera eller leka charader som moment i sällskapsspel och jag stör mig lite på spel som vill för mycket, som spretar åt alla håll på en och samma gång. Samtidigt kan jag förstås hysa viss uppskattning över rejäla spel som erbjuder mycket varierad underhållning över tid och god kvalitet på innehållet. Hade jag sluppit knåda-lera-vissla låtar-göra charader-imitera kändisar-momenten kunde betyget ha blivit ett snäpp bättre. Fast visst, det går ju alltid att plocka bort somliga kort… Hm, men då hade det kanske inte blivit mycket kvar, och inte hade det varit Cranium heller…