Contact (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-10 deltagare
Innehåll: 140 kvadratiska pappbrickor, regelark

”Contact är ett skicklighetsspel för 2 till 10 deltagare som spelas på ett större bord eller på golvet.” Två tredjedelar av den meningen kan jag absolut tycka är sann. Contact kräver sannerligen en stor spelyta och golvet är att föredra framför ett bord, och 2-10 spelare kan nog också vara okej. Det är det där med skicklighetsspel jag har invändningar mot. Contact handlar nästintill enbart om tur. Så värst många brickor som passar att spela i varje givet läge har du nog inte och det är slump vilken bricka du drar och hur den sedan ser ut.

Brickor ja, här finns det 140 stycken av dem, alla kvadratiska och avbildande en eller två eller tre linjer (röd, svart, blå). Somliga brickor visar bara raka linjer tvärs över, andra har svängda banor. Ytterligare andra är växelbrickor där en eller två linjer avslutas och en eller två andra börjar…

En fjärde typ av brickor är de få sällsynta specialbrickorna med både raka och svängda linjer, med eller utan växlar.

Blanda alla brickorna, lägg dem med bildsidan nedåt och förse er med 10 brickor vardera. Låt en spelare inleda ett parti genom att spela ut en bricka och sedan dra en ny. Låt näste deltagare spela en av sina tio brickor som kan bygga vidare på den redan utspelade så att samtliga linjer fortsätter, eller växlas till andra. Avsluta alltid med att dra en ny bricka. Detta gäller oavsett om du kunnat spela ut en bricka eller inte.

Ja, mer är det inte med Contact, lägg ut en bricka i någon av ändarna, dra en ny. Med en bricka i taget växer linjenätet över spelytan.

När det inte finns fler brickor att dra fortgår spelet med de som man har kvar på handen. En spelomgång är slut när någon endast har en bricka kvar och då är detta vinnaren, alternativt vinner den med lägst antal brickor i sin ägo när ingen längre kan spela ut någon.

Contact är ett simpelt litet tidsfördriv, knappast något mer. Olyckligtvis tycker jag somliga brickor verkar feltryckta, avstånden mellan linjerna och/eller brickans kant och en linje varierar lite. Det känns som att brickorna inte kan läggas exakt kant mot kant, utan omlott för att få linjerna att passa. Ja, en del av dem i alla fall.

Det känns surt med sådan dålig passform och plötsligt är man farligt nära att vilja fuska med alla brickor för att kunna få något att passa och ta spelet vidare när det kniper. Efter några sådana tillfällen blir det en diskussion kring reglerna och sådant skall inte behöva förekomma med ett så enkelt upplägg som detta, allt skall väl ändå passa tycker man…

Spelet är hyggligt skoj i all sin enkelhet och betygstvåan hade varit given om vi inte tyckt att det var svårt att få linjerna att passa på alla brickorna. Rör det sig om ett feltryck och skall de därmed få läggas lite omlott längs somliga sidor? Eller är det avsiktligt andra avstånd på somliga brickor för att de inte skall passa överallt utan endast i vissa situationer, kanske vid nya växlingar?

Ja, säg det. Nu blev det mest konstigt och alla var rörande överens om att Contact inte skulle plockas fram igen. Varför inte hellre ta fram utmärkta kortspelet Läckan om det är olika linjer man vill bygga ut och med?