Compact Curling (Mindtwister)


Fakta:
Antal spelare: 2-8 deltagare
Ålder: 6+ år
Speltid: 15 minuter
Innehåll: Spelplan, 2 magnetstavar, 8 curlingstenar, regler

Compact Curling rekommenderas av Svenska Curlingförbundet och jag kan också uttrycka mitt gillande och tycka att det hela fungerar rätt väl även om riktig curling trots allt är att föredra.

I den kompakta asken finns en stor spelplan att rulla ut, 120 cm lång och 25 cm bred. Längs kortändarna tyngs den ned och hålls utsträckt av rejäla magnetstavar, men du måste naturligtvis se till att ni spelar på ett helt plant underlag, inomhus på golvet, ett bord eller motsvarande. Själva spelplanen är mycket tunn och ojämnheter i underlaget påverkar spelet i hög grad. Skador i den utrullade plastfilmen förstör såklart också så du måste vara aktsam om spelplanen. Något lite kan jag tycka att mitt exemplar har kanter som buktar lätt uppåt så att det blir som ett slags sarg längs långsidorna. Det känns trist och innebär såklart att dina curlingstenar plötsligt kan byta riktning om de sänds iväg mot ytterkanterna… Fast ditåt skall du ju inte sikta så...

Det medföljer 4 små plaststenar i orange respektive blå färg. Varje enskild spelare eller varje lag tar såklart hand om samtliga spelpjäser i en och samma färg. Curlingstenarna i Compact Curling är små, ca 2 cm i diameter, och inte helt lätta att greppa i sina pyttehandtag men de glider lätt på spelytan. Det handlar om att ha god öga-hand-koordination, att både kunna sikta bra och kunna släppa sin sten med rätt fart.

I den här versionen är det ingen som sopar banan åt stenarna. Släpper du stenen med för lite kraft glider den inte fram mot mål som önskat, tar du i för mycket slår den i magnetstaven i slutet av banan och utgår ur spel. Ja, lagom är bäst och det är inte helt lätt att uppnå.

Reglerna säger att ett parti spelas mellan två spelare eller lag över 8 omgångar. I varje omgång skall samtliga 8 stenar släppas iväg, men i linje med ovanstående räknas förstås endast de som nått rätt zoner på spelytan. Efter 8 spelade stenar får ett lag ett poäng för varje egen sten som är närmre mittcirkeln än någon motståndarpjäs. 4 poäng till någon är således det allra bästa resultatet i en omgång, då har man placerat samtliga pjäser bättre än konkurrenterna och så fortsätter spelet med nästa runda som inleds med den eller de som vann omgången innan. Att få släppa iväg den där sista stenen är naturligtvis en fördel…

Compact Curling fungerar fint som sällskapsspel, det är hyggligt troget riktig curling, är snabbspelat och spännande. På minussidan står kravet på ett helt slätt underlag att spela på samt själva skörheten i plastspelplanen. Många ut- och ihoprullningar, ja allmän förvaring på något sätt och/eller oaktsamhet kommer nog förr eller senare att leda till skador som hämmar spelnöjet. Tveksamhet kring hållbarhetsaspekten drar ned betyget något så nu stannar mitt betyg på en stark trea, även om underhållningsvärdet är större än så.