Coloretto (Abacus Spiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: Från 8 år
Innehåll: 63 färgade spelkort, 3 jokrar, 10 stycken +2 bonuskort, 1 sista rundan-kort, 3 gröna och 5 bruna platskort för högarna, 5 dubbelsidiga poängräkningskort, regler
Konstruktör: Michael Schacht

Coloretto får en stark trea i betyg. Det är ett snabbspelat, färgglatt, småelakt kortspel med superenkla regler. Den som samlar ihop flest poäng vinner efter att antal spelade omgångar. Hur många kan man själv bestämma men reglerna säger fyra. Poäng utdelas dock efter varje omgång, så man kan i princip spela hur många eller få rundor som helst.

Beroende på antalet spelare skall 3-5 små korthögar bildas centralt mitt på bordet. Varje korthög får innehålla upp till 3 spelkort och ett spelvarv är så att säga slut först när alla spelare tagit upp varsin hög. (Ev. överblivna korthögar kasseras.)

Var gång det är din tur skall du göra endera av två tillåtna saker. Antingen dra ett kort från draghögen, titta på det och spela ut det i en av de 3-5 högarna (där det inte redan finns 3 kort) ELLER ta upp alla kort i en hög. Därefter går turen vidare till nästa spelare. För att ta upp en hög måste den innehålla minst ett kort.

Så finns det bra kort i en hög när din tur kommer tar du kanske upp den. Annars hoppas du på fler och bättre kort framöver och drar nya och fyller på. Förr eller senare måste du ta upp kortet/korten i en hög och då kan det förstås vara både bra och dåliga kort i den. Alla får lägga sina dragna kort där det finns plats. Sedan är det bara att hoppas på att den bästa högen finns kvar att plocka upp när det är ens tur igen. (Colorettos spelkonstruktör Michael Schacht återanvänder detta regelsystem i sitt prisbelönta brädspel Zooloretto där man fyller lastbilar med olika djur, marknadsstånd och pengar.)

Så fort du tar upp en hög med kort placerar du ut dessa i färgmatchande grupper framför dig. Dessa kommer att utgöra dina insamlade poäng. Korten finns i 7 olika färger (9 st kort i vardera färg), 3 jokerkort som är giltiga i valfri färg vid poängräkningen samt rena +2 bonuspoäng-kort. Alla dessa kort finns blandade i draghögen och kan spelas ut i de olika korthögarna för alla att plockas.

I grundreglerna får du 1 poäng för ett ensamt kort i en färg, 3 poäng för ett färgmatchat par om två kort. Tre likfärgade kort ger 6 poäng, 4 kort ger 10p, 5 ger 15 och 6 eller fler lika kort ger 21 poäng. Ett jokerkort kan du alltså räkna en gång i valfri färgsvit och +2-bonuskorten är såklart poäng utöver färgsviterna. Jo just det ja, det fanns en hake till. Det är bara kort i tre av färgerna du får räkna som pluspoäng. Kort i de övriga fyra färgerna räknas som minuspoäng, så se till att inte samla för många kort i varje färg. Du måste således specialisera dig, men eftersom alla kort ligger synliga för alla spelare hela tiden försöker man alltså blanda bra och dåliga kort i allas korthögar. Det är här det småelaka i spelet kommer in.

Vill man spela med de lite svårare reglerna använder man den alternativa poängskalan. Där får man mest poäng för kortserier om 3-4 kort och färre poäng om du får ihop 5, 6 eller flera. Så där kan spelet bli än mer elakt och osäkert när man lägger färgkorten i högarna till varandra.