Clown (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 5 år
Innehåll: ca 75 träpjäser i fem olika färger, 4 olika spelplaner med clownmotiv, 1 tärning med färger och clown, 1 siffertärning (1-2-3-1-2-3), (regler skrivna i locket)


Om man ser detta som det Barnspel från 5 år som det är, fungerar det faktiskt alldeles utmärkt. Ja, spelet går till och med att spela med någon intresserad som är hälften så gammal, bara denne kan olika färger och det är därför jag bjussar på ett helt okej betyg. Det är väl mest som spel med bara vuxna det hela blir synnerligen simpelt och snudd på löjligt, men varför skulle enbart vuxna lattja runt med Clown?

Här kommer 4 spelplaner i kartong, alla med olika illustrationer och olika ordning och fördelning på 15 färgade fält i en slinga. Fälten kan vara gula, orangea, blåa, gröna och röda och här finns som sagt en mix av samtliga, dock alltså inte nödvändigtvis exakt 3 fält för respektive färg.

Nu gäller det att vara spelaren som först fyller just sin personliga spelplan med runda träpjäser i färger som matchar fälten på Clown-brädet. Det kan ske på många olika sätt. Reglerna här bjussar på hela 6 (!) olika spelalternativ och erbjuder således partier med olika spellängd och svårighetsgrad till de deltagande.

I grundutförandet kastas färgtärningen (som har en sida för varje färg i spelet samt en clown-sida) växelvis av spelarna och tärningskastaren tar helt enkelt upp en pjäs motsvarande utfallet (ur det allmänna pjäsförrådet) och placerar denna på ett tillåtet ställe på sitt spelbräde. Skulle man redan ha fyllt sitt bräde med pjäser i aktuell färg är draget över. Kommer Clown-sidan upp på tärningen får man såklart ta en pjäs i valfri önskad färg.

Ja, det var de allra enklaste spelreglerna. Sedan går det att bygga på med mer. Lägg till den vanliga siffertärningen och kasta densamma i varje drag. Ta själv lika många pjäser i en färg som siffertärningen nu anger. Inför reglerna att eventuella överskott av pjäser i en färg du fått men inte behöver måste skickas vidare till näste spelare i tur, eller ges till valfri annan deltagare. Låt Clown-sidan på färgtärningen ge dig möjlighet att ta valfri pjäs från en motspelare eller tvinga dig att ge bort en pjäs till någon osv.

De olika varianterna finns under namnen Enkelt plockspel, Utjämningsspel, Passningsspel, Sifferplockspel, Utbytesspel samt Poängspel.

Under alla omständigheter är speltiden kort och erbjuder både spänning, nöje och lite pysselplock med pjäserna för de yngsta. Skall det gnällas över något kan det vara en viss svårighet att (i lite svag belysning) skilja röda fält från de orangea på spelplanerna. Fler spelplaner med varierande längd på färgfälten hade varit skoj, men är å andra sidan superlätta att tillverka själv!