Cleopatra and the Society of Architects (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 60 minuter
Innehåll: Spelbräde för palatsets trädgård samt ett för sfinxer, byggbitar till palatset (9 väggar, 2 obelisker, 6 sfinxer, 2 dörrposter, 1 tron, 1 piedestal, 15 mosaikbrickor), 10 Anubisstatyer, 1 Cleopatrapjäs, 110 spelkort, 89 korruptionsbrickor, 15 jokerbrickor, 108 brickor för mynt, altare, 5 tärningar, 5 pyramider, 5 summeringskort, regler
Konstruktörer: Bruno Cathala & Ludovic Maublanc

Cleopatra, Nilens drottning, vill att just du skall vara med och designa hennes nya palats! Och inte nog med det, du skall ta ansvar för dess uppförande också skaffa arbetare och material; sten, trä, marmor och mer. Naturligtvis kommer du inte att säga nej till det uppdraget!

Är du framgångsrik med allt detta kommer drottningen såklart att belöna dig rikligt. Det finns pengar att hämta för precis varje vägg, dörrpost, pelare, staty etc. som du är med och reser och när palatset är så gott som färdigt kommer den rikaste byggherren att segra.

Troligen, måste jag dock säga, för inbyggt i spelsystemet finns en möjlighet att medvetet fuska lite. Ja, kort sagt, du kan fiffla för att vinna fördelar, vilket oftast innebär att du får tillgång till extra hantverkare och extra mycket material extra snabbt. Sådant är såklart värdefullt när man skall bygga mycket och jobbar mot en deadline så du kan alltså ta hjälp av skumma arbetare eller använda annat än det ursprungligen tänkta materialet.

Utnyttjande av sådant sker dock alltid till ett pris. Du samlar nämligen på dig korruptionsbrickor, brickor som kommer att leda till döden för den som samlat flest i spelets slut. Javisst ser du, Cleopatra kommer att mata sin krokodil med den spelare som avslöjas ha flest dylika brickor i sin ägo i slutet och då spelar det förstås ingen roll att du kanske också sitter på den allra största förmögenheten.

Så utnyttja de här extra möjligheterna till ett litet försprång med måtta och försök för allt i världen finna möjligheter att få göra dig av med i alla fall några av de där korruptionsbrickorna! Men att helt undvika dem är alltså kanske inte rätt modell. Korruptionsbrickor samlas förresten kontinuerligt i en egen liten pyramid av papp och antalet du har är således dolt och okänt för dina motspelare, om de nu inte lyckas hålla antalet i minnet under spelets gång...

Cleopatra-spelet kommer med tydliga regler, väldigt korta sådana, och därtill all den elegans man får i spel från Days of Wonder. God underhållning, tydlighet och kvalitet rakt igenom. Här erbjuds lagom doser spänning, slump och planering samtidigt som spelet kanske ser svårare ut än det faktiskt är. Det här kan vara skoj för hela familjen. Och visst är det ett kul och lite annorlunda grepp att faktiskt bygga upp palatset fysiskt, framför och runt och ja, faktiskt ovanpå själva förpackningen också. Med väggar, dörröppningar, pelare, statyer m.m. Dussintalet olikformade mosaikbrickor som skall placeras ut blir dessutom liksom ett spel i spelet, ett strategiskt pussel med svåra val.

Vill du lägga mosaiken ovanpå palmsymbolerna mitt på brädet för att få en extra slant nu? Vill du istället hellre bygga längs en kant för att ge bonuspoäng till den intilliggande väggen du planerar att bygga senare? Hur placerar du pusselbiten så att den skapar ett så stort fritt område som möjligt, som samtidigt inte rymmer någon annan pusselbit, så att du kan skapa en fristad i parken? En fristad som låter dig ignorera ett antal korruptionsbrickor... Hm, klurigt det där!

Det som ofta dock är riktigt enkelt, det är att välja endera av två saker att göra. Bygg något på palatset eller samla på dig kort. Det är vad du har att välja mellan. Ja, kan du bygga något så gör det, allt byggande sker ju enligt principen först till kvarn. Och byggandet kräver ju kort, så behöver du fylla på med nya för att få fler av en viss sort, de rätta, de bästa, så välj det alternativet tag kort! Så i sanning ett simpelt upplägg ta ett eller flera nya kort från bordet eller använd dina befintliga kort till att bygga på palatset.

Exakt vilka bitar som finns kvar att använda till bygget ser man förstås hela tiden. Och exakt vad allting ger för belöningar och exakt vilka kort och hur många av dem som krävs för att bygga respektive del står tydligt angivet i både reglerna och på fylliga lathundar för varje spelare!

Du behöver ett hantverkskort, ett stenkort och ett träkort för att t.ex. bygga en vägg. För att bygga en tron krävs fler arbetare, mycket marmor och juveler som utsmyckning. Andra saker kan kräva andra antal och kombinationer av kort. Bygg allt du kan och vill, det finns bonusar att inhämta ju mer du lyckas färdigställa på en och samma gång, fast naturligtvis finns här också en begränsning i hur många kort du får ha vid varje givet tillfälle.

Korten ja, de kommer i spel festligt blandade både rättvända och dolda. Och så skall det vara. Ibland är ett, flera eller alla kort synliga, ibland betydligt färre eller kanske inga alls. Vilket kort, eller kolumn med kort, vill och vågar du ta om du väljer den här aktiviteten?

Tre kort på bordet inleder partiet, tre kort som vart och ett utgör varsin kolumn av kort. Du tar alltid samtliga kort från en av kolumnerna om du vill ha kort. När någon gjort det här valet skall sedan samtliga 3 kolumner fyllas på igen med varsitt nytt kort (återigen så som korten kommer i leken, uppvänt eller nedvänt). Den just tömda kolumnen kommer nu förstås att omfatta endast ett kort, medan de övriga växer i omfång.

Det är såklart ofta frestande att alltid ta den längsta kortkolumnen. Men även det kan ske till ett obehagligt pris. Du får bara ha tio kort på handen, så får du fler måste du genast kasta överskottet och få 1 korruptionsbricka. Alternativt behålla samtliga nya kort och bestraffas med 1 korruptionsbricka per kort över just 10 stycken!

Så många extra kort kan kosta, men är å andra sidan bra att ha i rätt läge. Här i en viss kolumn eller på din hand kan det nu rymmas de nödvändiga korten för hantverkare, sten, trä, marmor osv. Kanske också kort märkta med korruptionssymbol vilket såklart innebär att du får en sådan (eller flera) om kortet används. Ja, de där korruptionsbrickorna de är svåra att undvika.

Tar du inte nya kort måste du gå till stenbrottet för att plocka på dig den spelbit du tänker bygga. Och bygger du något på palatset förutsätts såklart att du genast löser in en passande mix av spelkort. Placera palatsdetaljen på önskat ställe, så länge det finns platser att välja mellan, och få din omedelbara belöning.

I det här momentet av spelet ingår också att slå tärning. Slå (i alla fall första gången) de fem identiska specialtärningarna, med 5 blanka och en kors-markerad sida. Varje tärning där korset kommer upp läggs undan på ett litet altare. Övriga ännu blanka tärningar ligger kvar för någon att kasta vid nästa stenbrottsbesök. När samtliga fem tärningar ligger på altaret med korssidan uppåt är det dags att offra till Gudarna. Varje spelare bestämmer sig i hemlighet för att bjuda Gudarna på en valfri summa pengar.

Ta helt enkelt en eller flera pengabrickor i din hand och låt alla deltagare avslöja sina offergåvor samtidigt. Den som offrat mest pengar (som ju samtidigt behövs för segern) vinner Gudarnas gunst och kan göra sig av med 3 korruptionsbrickor. Övriga spelare får istället fler sådana marker, där den som spenderat minst får flest. Pengagåvorna går givetvis förlorade för samtliga spelare. I spelet finns också något kort som kan låta dig manipulera en tärning till valfritt utfall. Du kan således påskynda eller fördröja offermomentet. Kanske sker det inte alls.

Ja, ovanstående är väl Cleopatraspelet i ett nötskal. Vissa kort är specialkort med unik funktion och alla förfogar också över tre spelbrickor som jokrar. Dessa jokrar kan därmed fungera som valfri resurs som behövs i ett bygge vid valfritt tillfälle. Använder du dem inte är de värda pengar vid spelets slut.

När fem av sex typer av byggen är helt avslutade dvs. alla pelare har rests, alla väggar, alla dörrposter, all golvmosaik, alla statyer osv. är spelet slut. Cleopatra har tagit ett steg framåt mot sitt nya palats för varje helt färdigställt bygge och nu skall segraren snart koras. Men först skall alltså någon kastas till krokodilen!

Sitter du nu vid spelets slut med kort på handen som har korruptionssymboler blir det böter. Ta en bricka för varje symbol! Lämna sedan tillbaka sådana brickor utifrån hur väl du lyckats skapa en fristad i samband med mosaikläggningen. Att skapa en trevlig fristad någonstans i palatsträdgården väger alltså i viss mån upp ett korrumperat beteende! Därefter ser man efter vem som nu är mest korrumperad!

Vederbörande har genast förlorat och kan inte vinna, övriga räknar samman sina pengar (och ev. oanvända jokerbrickor) och finner den bäste palatsbyggaren!

Spelet Cleopatra alltså, snyggt, annorlunda med enkla, tydliga regler men massor med små val att balansera. Bygga eller ta kort? Vad bygga och var i så fall? Vilka kort är värda att betala extra för, vilka måste du försöka kasta snarast? Hur många korruptionsbrickor vågar du ta, hur många har motståndarna? Skall du sikta på en snar offersession eller vill du helst undvika den helt?

Ja, spelet är inte bara snyggt, här är det många saker som funkar riktigt väl tillsammans. Frågan är väl mest om man accepterar slump i dragna kort och tärningskast i ett spel eller om man vill ha mer kontroll. Känns det förstnämnda tilltalande är detta ett riktigt kanonspel, skoj för hela kompisgänget eller för hela familjen. För somliga dock kanske för lite för lättsamt och lättsmält. Betygstrean för spelupplevelsen är riktigt stark. Därtill ett plus alltså för snyggt och varierat spelmaterial. Samtidigt kanske ett litet minus för plock och pyssel med att få allt på rätt plats i boxen efter spelets slut.