Clank! Sunken Treasures (Renegade Game Studios)5


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 12+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Dubbelsidigt spelbräde, 35 spelkort, marknadsbräde, guldfiskkort, 3 bonusbrickor, 2 Scuba, regelark
Konstruktör: Paul Dennen

Att spela Clank! med Sunken Treasures gör kanske inte riktigt spelet till det allra bästa tänkbara, men nog är det utan tvekan ett steg i rätt riktning och som expansion betraktad skulle den knappast kunna vara bättre (om man nu inte bara önskar ännu mer av allt!).

Först och främst får man en ny dubbelsidig spelplan att röra sig på och bara det är såklart välkommet, men det blir en svårare resa att ta sig an också. Även det förstås riktigt bra. Som namnet Sunken Treasures antyder, somliga delar av de underjordiska grottorna och gångarna är nu översvämmade, vattenfyllda. Allt är plötsligt mycket farligare också.

Förflyttning till och i vattenfyllda områden kan kräva dubbla förflyttningspoäng alternativt tillgång till det nya föremålet Scuba som du kan inhandla på Marknaden någonstans. Scuba ger dig såklart andningsmöjlighet i översvämmade områden, utan den måste du nå områden med luft att andas i din tur för att slippa förlora livspoäng! Tyvärr finns det endast två Scuba-brickor att köpa, om man nu skulle vilja spela med många deltagare... Så först till kvarn.

Tre nya bonusbrickor (en stor och två små hemligheter) medföljer också, likaså 35 nya spelkort med föremål, monster etc. Nu finns här en elak guldfisk att alltid slå ihjäl för mynt i vattenfyllda områden.

Vidare finns här på spelplanen vägar som kostar Clank! Ja, nu är det inte bara via spelkort det kan visa sig att en spelare ger ljud ifrån sig. Beroende på vilken väg du väljer mot skatterna måste du kanske vara beredd att genast spendera en eller flera Clank!-kuber. Som alla vet är innebär såklart många Clank!-kuber i tygpåsen en klart förhöjd risk att bli dödad av draken. Och som död är det ju synnerligen svårt, för att inte säga omöjligt, att vinna i det här spelet!

Clank! Sunken Treasures höjer svårighetsnivån i spelet ett snäpp och med fler kort, brickor och spelplaner följer utökad variation och livslängd. Allt naturligtvis mycket attraktiva saker i ett uppskattat sällskapsspel. Sunken Treasures är ett givet tillbehör om du redan äger grundboxen och har gillat spelet Clank! i sitt grundutförande.