Chicago Express: Narrow-Gauge & Erie Railroad Company (Queen Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: 12+ år
Speltid: 60 minuter
Innehåll: 13 bruna och 9 orange lokomotiv, små spelbräden för Erie och Narrow-Gauge, poängpjäs, 1 aktie, 2 stadsbrickor, värdebricka +50, täckbricka för spelplanen, regler.
Konstruktör: Harry Wu

Boxen erbjuder två nya spelsätt; Narrow-Gauge och Erie samt tillhörande extra spelkomponenter.

NARROW-GAUGE handlar om smalspåriga linjer. De började visst byggas i nio olika städer, så dessa förses vid spelstart med varsitt orange lokomotiv. Kommer senare någon annan tåglinje (något företags sträckning) in till en stad med smalspår (dvs. orange lokomotiv) tas lokomotivet bort och placeras på det nya lilla spelbrädet för Narrow-Gauge.

Från och med nu kan man välja en fjärde sorts handling att utföra i sin tur; Bygg orange tåglinje i ett ledigt spelplansfält i direkt anslutning till valfri tåglinje. Orange linjesträckning kostar inget att bygga men genererar heller aldrig något slags inkomst. Orange linjer placeras på brädet för att blockera annan byggnation och/eller driva upp priset för att bygga på somliga platser.

När man väljer att bygga orange linje för man fram valfri mätare på spelbrädet ett steg. Tja, det var väl inte så värst annorlunda det här, en liten bromskloss bara, knappt värd besväret, väl?

Vad gäller ERIE är det ett sjätte företag i tågbranschen, här med bruna lokomotiv att placera på brädet. Erie-linjen kommer i spel först när ett annat företag nått Cleveland, Youngstown, Wheeling eller Charleston, då kan auktionen om den enda aktien i Erie-företaget starta och eventuell framtida linjeutbyggnad utgå från Buffalo. Erie-linjen är nu förresten den enda som får byggas in till New York, förvisso för en rätt hög kostnad men så ger den också rejält med värde för det bruna tågbolaget.

Ja, mer var det inte, och det känns väl lite som en besvikelse. De här alternativa spelsätten tycker jag kunde ha varit inkluderade redan i grundboxen istället för att komma här som en relativt dyr expansion. Lyckligtvis kan såklart både Erie och Narrow-Gauge-delarna kombineras för ett extra stort och utmanande spel, något som kanske främst riktas mot riktiga Chicago Express-experter.