Charadspelet (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 personer
Ålder: 15+ år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: Spelplan, 300 kort, 6 spelpjäser, timglas, anteckningsblock, penna.

I Charadspelet skall du flytta din pjäs från start till mål, 22 steg bort. Gör du det före alla andra spelare har du vunnit.

Deltagarna turas om att kliva upp på golvet framför de övriga och där, tyst men med kroppsgester, skall de försöka att gestalta ett specifikt scenario. Givetvis är somliga meningar mer kluriga, roliga, svåra, enkla, knäppa än andra. Med 1200 olika charader finns här såklart alla varianter.

De 300 spelkorten har vardera fyra halva meningar eller uttryck. T.ex. 1=Jag har näsan ovanför... 2=Det ligger ett blad på... A=...vattenytan. B=...munnen. En siffra och en bokstav skall kombineras för att få fram uppgiften så möjliga meningar att beskriva kan förstås bli 1A, 1B, 2A eller 2B. Med små medel maximeras variationen på varje kort.

Låt en annan spelare ge dig en kombination att utföra och hoppa sedan fram och agera. Timglaset ger dig ett par minuter för uppgiften, en tid under vilka någon annan såklart måste få fram det rätta svaret!

Om någon lyckas dechiffrera gesterna inom dessa minuter vinner vederbörande 2 poäng och utföraren får 1p, annars blir det såklart inga poäng till någon. Två fält på spelplanen är märkta med siffran 1 och där kan utföraren välja en ensam deltagare som får gissa. Ett litet taktiskt inslag om man inte vill riskera att poängen kanske hamnar hos fel spelare.

Ytterligare 3 fält bär texten: Filmtitel, TV-program, Resmål, Person, Talesätt och här är det tänkt att den som agerar på scen själv skall hitta på en charad med anknytning till ettdera temat.

Mer var det visst inte frågan om. En bunt spelkort, simpla plastpjäser, en rätt ful spelplan, enkla regler. Allt funktionellt men av allra simplaste snitt och utformning. En svag betygstrea som bäst i mina ögon, nej det får bli en tvåa, det här var inget märkvärdigt alls.

Nu gäller det bara att hitta en samling kamrater som vill visa upp sig lite, spela teater med sig själv och sin kropp. Själv går jag inte direkt igång på just den här typen av sällskaps-/partyspel, men visst, i rätt sammanhang och sällskap så kanske...