Charader (Nicogame)


Fakta:
Innehåll: 50 kort med charader, ett kort med regler

Här kommer 50 spelkort med en mening på vardera som skall förmedlas med miner, gester, kroppsspråk till andra deltagare i det egna laget. Ja, Charader spelas förstås i lag där en person i varje lag turas om att för lagkamraterna levandegöra texten på ett spelkort. Det lag som gissat rätt på flest charader vinner naturligtvis.

Här går det dessutom att räkna poäng för specifika ord som avslöjats i varje mening då dessa meningar är uppbyggda på exakt samma sätt på varje kort.

Charadens mening är uppdelad i fem olika delar. Först står ett Adjektiv, därefter en Person, härnäst ett Verb följt av ett Substantiv innan allt avslutas med något Blandat!

Exempel1. ADJEKTIV: nödig, PERSON: Jesus, VERB: cyklar till SUBSTANTIV: en toalett, BLANDAT: iförd krucifix

Ex2. ADJEKTIV: bedrövad, PERSON: sjörövare, VERB: ålar sig som, SUBSTANTIV: en taliban, BLANDAT: överbord

Enligt de här reglerna utdelas 5 poäng för varje avklarad kategori. En del meningar blir utan tvekan rätt omständliga, somliga får knäppa syftningsfel. Somliga är bara riktigt usla eller rentav löjliga.

Ex3. Kraxande Läderlappen dansar tango med en snorkråka iförd ett lapptäcke
Ex4. Kysk mördare hånglar upp en planka fängslande (?)
Ex5. Tandgnisslande läkare borrar olja i en balja med tandvärk. (en balja tandvärk?)
Ex6. Universell rymdvarelse kikar i kikare efter en finlandsbåt och smeker sig själv
Ex7. Kärnfull pingvin läser om ett kärnkraftverk balanserandes på en flygplansvinge
Ex7. Kärvänlig soffpotatis rider en lyktstolpe i soffan
Ex8. Ihopklistrad porrstjärna smyger bakom en tapet och ser stjärnor falla
Ex9. Tvåkönad Göran Persson byter kön med en snigel i en sportbil

Så där ja, där har du fått knappt 20 % av spelets charader. Om du vill kan du såklart greppa en hel bunt charadkort och läsa en kategori från vardera. På detta sätt kan du ju få hundratals varianter… Det är dock få av dem i grundutförandet som känns det allra minsta logiska och relevanta att gissa på. Det mesta är framförallt dumt, dumt, dumt, men det har du väl själv märkt? Själv har jag dessutom lite svårt för dålig svenska…

Som om detta inte vore nog introduceras ett nytt moment i charadsammanhang, ett bonusuppdrag att utföra under framförandet, en möjlighet att dra ihop ytterligare 5 poäng till sitt lag. Olyckligtvis är uppdraget något som väl egentligen går emot hela charadkonceptet.

Här, under rubriken Framförande, efter varje charadmening på varje kort står något extra som skall utföras under de minuter man står där och gestikulerar.

ExA. Under hela charaden – rör dig vid ena örat minst tjugo gånger ExB. En gång under charaden – skrik ”länge leve mimkonstnärerna!” ExC. Minst fem gånger innan charaden är över, klappa händerna.

Och mer sådana löjliga påfund, klia dig på rumpan, forma handen till en pistol och skjut någon, låtsas tugga tuggummi, låtsas se något hemskt bakom laget och skrik hysteriskt, visa hur snygg du tycker att du är, peta dig i näsan, ta något att dricka, lämna rummet…

Ja du, att prata eller skrika för den delen, känns som tabu när det kommer till att utföra charader. Man skall väl vara tyst? Alla dessa andra saker man skall göra har sedan alltså ingenting att göra med själva charadens mening som skall spelas upp, de är bara med som en distraktion, ett fullkomligt idiotiskt störmoment.

Det är nog menat att vara skojigt, men sådant här passar inte min form av humor. Det här undviker jag gärna att spela någon mer gång framöver. Ett kasst spel som borde kastas…