Cartagena (Nordic Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: Från 8 år och uppåt
Speltid: ca 30-45 min
Innehåll: 6 dubbelsidiga spelplanssegment, en båt, 5 6 spelpjäser i trä, 103 spelkort samt regler
Konstruktör: Leo Colovini

Spelet Cartagena är en riktig liten pärla! Enkla regler, relativt snabbspelat, kul för hela familjen. Lägg sedan till en spelplan bestående av flera dubbelsidiga delar som kan pusslas ihop på varierande sätt så har du ett spel som håller för ständigt nya partier. Som om det inte vore nog medföljer regler för två spelvarianter; en mer turbaserad där man spelar med dolda kort och en mer skicklighetsbaserad som genomförs med öppna kort. Mitt spelgäng spelar helst och oftast med dolda kort och får ett parti med mer inslag av tur men båda varianterna är riktigt bra.

När spelplanen är ihopsatt har ni en lång korridor framför er. Spelidén är att spelarnas pjäser skall ta sig från ena sidan till den andra i ett slags simulerad rymning från en fästning i kuststaden som bär spelets namn. Man skall så att säga ta sig fram så fort som möjligt genom korridorerna och ta sig ut till friheten, ut till en väntande båt att fly i…

Korridordelarna avbildar i varierande ordning små symboler föreställande diverse piratattiraljer. Det rör sig om bilder på en flagga, hatt, pistol, nyckel, flaska och en sabel på varje del och en spelpjäs rör sig längs korridoren, ja framåt eller bakåt från en symbol till en annan. Använder ni alla spelplanens delar får ni totalt 36 små bilder längs korridoren, sex stycken av varje föremål i slumpvis ordning.

Man skulle kunna tänka sig att spelarnas pjäser, rymlingarna, skulle rusa iväg längs korridoren i högsta fart men här sker faktiskt förflyttningen mer raffinerat, mer planerat. Ja, förflyttningen går under spelets gång säkerligen både framåt och tillbaka för alla pjäserna.

En hög med blandade spelkort läggs upp som en draghög med kortens baksidor vända uppåt. Varje kort avbildar ett av föremålen i korridoren. Alla deltagare har från spelstart 6 pjäser var att förflytta samt 6 spelkort på handen.

Förflyttningen för en pjäs sker nu som följer: Kasta i din tur ett kort och flytta en pjäs framåt längs korridoren till första lediga plats i korridoren som bär motsvarande symbol.
Eller välj att istället gå bakåt till första plats/symbol där det redan står en eller maximalt två spelpjäser (egna eller andras). Då får du istället fylla på din hand med kort som ger dig framtida förflyttning, ett nytt kort för varje spelpjäs som redan stod på rutan du gick till.
Ja, så enkla är reglerna. Flytta framåt för priset av ett kort, backa några steg och få ett eller två nya kort.

Här gäller det att skynda långsamt, att backa när så är lämpligt och att kliva framåt och blockera vissa symboler när det passar sig.

I din tur får du göra tre drag framåt och/eller bakåt med dina tillgängliga pjäser i en egen vald mix, allt utifrån strategi och tillgängliga förflyttningskort.

Cartagena är mycket lättillgänglig underhållning i en liten smidig förpackning.