Carcassonne: Traders & Builders (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 8 år och uppåt
Speltid: ca 30-45 min
Innehåll: 24 nya landskapsbrickor (varav 9 med symboler för vin, 6 för vete och 5 för tyg), 20 små markörer för vin, vete och tyg (följaktligen 9, 6 respektive 5 st), träpjäser 6 x Byggmästare, 6 x grisar (en var av varje till resp. spelare), tygpåse samt regler
Konstruktör: Klaus-Jürgen Wrede

Se där, här har vi ett litet annorlunda tillägg till favoritspelet (ett av dem!) Carcassonne och det är ett riktigt bra sådant, ett av de bättre av den uppsjö av lådor som nu kommit ut.

Tygpåsen nyttjas om du har flera olika uppsättningar brickor från Carcassonne och dess tilläggslådor och somliga brickor skulle ha lite olika färgnyanser på baksidan. Nu kan man framöver dra brickorna ur påsen istället så att man inte kan se om det är en ny, gammal eller speciell sorts bricka man drar.

Grisen placeras (istället för en följeslagare) på fältet (grönområdet) på en just utlagd bricka under förutsättning att spelaren någonstans på samma fält har minst en följeslagare utplacerad. Då kan grisen möjligen innebära 5 poäng istället för 4 för samma spelare om han senare har majoriteten av pjäser (exkl. grisen) när fältet skall poängräknas. Skulle någon annan ha majoriteten och således få poängen för alla angränsande städer är grisen ointressant.

De flesta nya brickorna avbildar delar av en stad och dessutom en liten symbol för en vintunna, ett veteax eller en tygbal. När staden så är färdigbyggd och poängberäknad får spelaren som fick poängen även en liten pappbricka föreställande den symbol (vin, vete eller tyg) som ingått i staden. Med lite tur kan en stad förstås innehålla symboler för samtliga handelsvaror och rentav flera av samma sort. Om så skulle vara fallet tar stadens ”vinnare” helt enkelt motsvarande markör för varje symbol. När så hela spelet är slut ges bonuspoäng till den som samlat flest av de olika sorternas varor. Flest vin, vete och tyg ger vardera 10 poäng extra och det finns som sagt 9, 6 resp. 5 brickor/marker av dem. Man vill såklart gärna försöka dra dessa nya stadsbrickor med varusymboler och bygga sig allt större städer för att vinna bonuspoängen.

Kombinerar man stads/varu-brickorna med att ha Byggmästarpjäsen i bruk kan det bli riktigt spännande. Byggmästarpjäsen kan ge möjlighet till extradrag. Med lite tur kan du dra en extra bricka många gånger under spelet och således t.ex. öka dina odds för att finna just den typ av bricka du till åt. Byggmästaren placeras ut på aktuell bricka som läggs till en stad eller på en väg där du redan har en vanlig följeslagare. Nu har du alltså två pjäser på vägen/i staden. I en senare runda bygger du vidare på vägen/staden (och ev. avslutar med samma bricka) där du har din följeslagare och din Byggmästare och då får du omedelbart dra en bricka till. Att spela ut och lägga där det passar sig och dessutom placera ut en ev. följeslagare. Avslutade du din väg/stad med förra brickan tog du ju dessutom tillbaka både följeslagaren och Byggmästaren när du fick dina poäng. Så här ges möjlighet att få många sköna extrabrickor, dock max en i taget då det är din tur.

Till ovanstående kommer också några nya landskapsbrickor med korsande vägar, kloster med tre vägar etc.