Carcassonne: the Tower (Rio Grande Games)


Fakta:
Innehåll: 18 landskapsbrickor, 30 stapelbara tornblock i trä, regler samt ett 20 cm högt torn att stapla landskapsbrickorna i


Ja, detta är ett av flera tillbehör till det suveräna spelet Carcassonne som jag verkligen gillar skarpt. Och med detta tillägg blir ett bra spel ännu bättre, eller i alla fall minst lika bra och klart annorlunda. Så nu kan du som gillar Carcassonne men har tröttnat lite, börja spela igen på samma sätt som tidigare men ändå inte!

Tornet först; det fyller ingen egen funktion i själva spelet men det blir ett snyggt ställ för era landskapsbrickor. Fyll de båda facken i tornen med brickor och dra dem en i taget uppifrån eller nerifrån. Snyggt och fiffigt och ett bra sätt att slippa ha högar med lösa brickor bredvid spelområdet. Fast har du flera olika Carcassonne-tilläggsaskar med extrabrickor blir det ju ändå brickor över...

Och sen var det själva spelbrickorna och tornblocken: De 18 spelbrickorna visar alla som tidigare delar av gröna fält, stigar och borgar. Nytt är att de också visar en fyrkantig grund för ett torn vilket innebär att spelarna på dessa brickor faktiskt kan placera både följeslagare (som vanligt) och tornblock på dem, dock inte båda i samma drag. Där man tidigare drog en bricka, placerade ut den och om man ville satte en följeslagare på den, får man nu välja att göra detta även nu eller någon av tre nya saker: 1: på valfri (just dragen eller tidigare utspelad!) bricka på spelplanen som har tornsymbolen placera ett av sina tornblock.
2: placera ett tornblock ovanpå valfritt annat torn på spelplanen och således göra det högre.
3: placera en av sina kvarvarande följeslagare överst på valfritt torn.

Den som placerar ut ett torn har möjligheten att ta en motståndares följeslagare till fånga. Kravet är att följeslagaren står på tornbrickan eller någon av de närmsta landskapsbrickorna som ligger i räta vinklar ut från tornbrickan. (uppifrån sett blir räckvidden de 5 brickorna som bildar ett kors med tornet i centrum). Så ut med ett torn och lyft bort en motståndares följeslagare som står i en påbörjad borg, på en stig, ligger på ett fält etc. För varje nivå som ett torn blir högre, ökas räckvidden för tillfångatagande med en bricka extra åt alla håll, dvs ett torn två våningar högt når sammanlagt 9 brickor i korsformation.

Som du förstår blir det nu mycket svårare att samla poäng eftersom motspelarna sätter upp torn överallt och stjäl dina utplacerade följeslagare. Så du måste bygga torn du med och ta deras pjäser tillfånga så att ni kan utväxla fångar med varandra, alternativt att du backar några poäng på spelplanen samtidigt som din motspelare tar några framåt. Då kan du också få loss din följeslagare, men det kostar alltså poäng. Syftet med att placera en följeslagare överst på ett torn är att stoppa det från att kunna byggas högre och följaktligen skyddar du då dina egna pjäser i närområdet från att kunna kidnappas.

Som sagt, där man tidigare samlade massor med poäng blir det med detta tillbehör riktigt svårt att komma långt på poängtavlan. Men spännande blir det och klart annorlunda. En stor portion skadeglädje infinner sig när ett torn byggs upp och man får stjäla en motspelarpjäs!