Carcassonne: Inns & Cathedrals (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 8 år och uppåt
Speltid: ca 30-45 min
Innehåll: 18 landbrickor, 6 poängbrickor, 8 grå följeslagare, 6 stora följeslagare
Konstruktör: Klaus-Jürgen Wrede

Precis som i alla andra Carcassonne-askar andas delarna kvalitet men möjligen är detta en av de mindre nödvändiga extralådorna till spelet Carcassonne. Fler extrabrickor är förvisso aldrig fel och de nya regeltilläggen öppnar för ett mer utmanande spel, men behövs verkligen extra spelpjäser för en 6:e spelare? Hur ofta samlas spelgänget om 6 personer för ett parti sällskapsspel? Nåväl, här finns de i alla fall i färgen grå som komplement till röda, gröna, gula, blå och svarta spelpjäser i grundboxen.

Sex av askens brickor är dubbelsidiga poängbrickor och utdelas till en spelare vid behov. På ena sidan står 50, på andra sidan 100. Denna bricka ges till den som flyttar sin poängmarkör på poängbrickan förbi ruta 49 för att denne skall kunna hålla koll på insamlade poäng. Fortsätter poängen att ramla in när pjäsen rör sig ett varv till vänds såklart 100-sidan fram. Ett enkelt litet hjälpmedel för poängräkningen men kanske inte supernödvändigt.

Sex brickor avbildar gröna fält och vägar bredvid vilka små sjöar finns. Förekomsten av en sjö längs en väg ger 2 poäng per vägsegment (antal brickor med vägen på) under villkoret att vägen måste vara komplett och avslutad. En ofullständig väg med en eller flera sjöar längs sträckan, när spelet är slut gör hela vägen helt poänglös så att säga. Sjöar ger alltså en vägsträcka dubbla poäng eller inga alls... Så hur länge vägar du bygga ut din väg?

Två identiska brickor avbildar katedraler som helt måste omgärdas på alla 4 sidorna av stadsbrickor. Om en katedral är helt omgärdad av en färdigbyggd stad utdelas 3 poäng för varje stadsbricka och eventuella sköldar ingående i bygget, annars blir det noll poäng. Så precis som en sjö vid en väg kan öka vägens värde med 1 poäng/bricka, höjer katedralen värdet på en färdigbyggd stad. Så hur stor kan din stad bli? Här finns möjligheten att dra in många sköna poäng.

Ytterligare 10 spelbrickor avbildar nya varianter att bygga vägar, kloster och städer. En bricka har 4 separata stadssegment, en annan visar ett kloster med två vägar, spetsiga stadsdelar eller korsande vägar mellan städer osv…..Här finns nya brickor att expandera Carcassonne-spelplanen med.

De 6 stora följeslagarna i trä fördelas en till varje deltagare som såklart får sig ytterligare en spelpjäs i sin egen färg. Dessa spelas ut precis som alla andra pjäser enligt grundreglerna men räknas som två (2) små vanliga följeslagare när staden, vägen eller ett fält skall poängräknas. Så här gäller det att fundera på var den större pjäsen gör mest nytta när det gäller att få majoriteten och vinna dominans i en stad, på en väg eller ett fält för att således kunna roffa åt sig poängen. Skall du lägga pjäsen på ett fält eller ställa den i den stora staden du planerar att bygga?