Carcassonne Jägare & Samlare (Midgaard Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: Från 8+ år
Speltid: Ca 30-45 min
Innehåll: 79 landbrickor, 12 bonusbrickor, 5 poängbrickor, 30 stammedlemmar, 10 hyddor, 10 gröna markörer, 1 poängbräde, spelregler
Konstruktör: Klaus-Jürgen Wrede

Precis som i originalspelet Carcassonne handlar det här om att spelarna en i taget drar och placerar ut en landbricka på spelbordet och får spelplanen att växa sig allt större. Landbrickorna visar delar av floder, skogar och fält och när landbrickorna under spelets gång läggs intill varandra blir alltså floder, skogar och fält större och större. Och ju större de blir desto fler poäng till spelarna. Flest poäng vinner förstås.

Framför sig får varje spelare vid spelstarten 2 hyddor och 6 stammedlemmar i sin färg. Nu gäller det att placera ut dessa egna stammedlemmar och hyddor på landbrickorna för att börja samla poäng. Vill du äga en skog och bygga den större placerar du så klart en stammedlem på en landbricka med en skog på. Vill du få poäng genom att ha den längsta floden skall du placera en pjäs på en landbricka med en flod osv. Ja, du fattar. Tricket är att du bara får placera ut en pjäs direkt efter att du själv placerat ut en landbricka på spelplanen, och din pjäs/stammedlem eller hydda måste ställas på den landbricka som just lagts ut på bordet. Så vill du verkligen ha en figur stående på den brickan du just dragit och lagt på plats? Tänk på att dina motspelare mycket väl kan fortsätta bygga vidare med nya brickor precis var de vill på hela spelplanen bara brickans illustration passar in och alltså försöka t.ex. bygga skogar just där du planerat att bygga vidare på floden, eller lägger fält där du vill ha något annat.

Utplacerade stammedlemmar på floder och i skogar kan du få ta tillbaka till ditt lilla lager med pjäser om du beslutar dig för att inte försöka bygga dem större. Stammedlemmar som placeras på fält och utställda hyddor vid vattendrag får ej röras under fortsatt spel utan stannar kvar på sin plats tills spelet är slut. Så tänk dig noga för var du placerar dina få pjäser för att samla poäng. Allt kring poängräkning skall inte förklaras här, men stora grönområden dvs. fält i Jägare och Samlare ger inte riktigt poäng på samma sätt som i vanliga Carcassonne. Här handlar grönområden mer om att ge stammedlemmarna möjlighet till jakt och olika djur dyker upp på olika fält-landbrickor. Rådjur, mammutar och uroxar ger poäng, tigrar tar dem ifrån dig!

I grund och botten bjuds här på samma spelupplägg som i Carcassonne, men med vissa förändringar och tillägg med bonusbrickor och hyddor. Så, väldigt likt men ändå annorlunda alltså. På många sätt minst lika bra som Carcassonne, men jag föredrar nog originalet. Och då enbart för att illustrationerna på bilderna i Jägare och Samlare är något mindre snygga och mer plottriga vilket gör det svårare att se alla rådjur, fiskar, tigrar, guldklimpar och små vattendrag som är av stor betydelse i spelet.