Carcassonne: Cult, Siege & Creativity (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5(6) deltagare
Innehåll: 12 brickor samt regelark
Konstruktör: Klaus-Jürgen Wrede

Detta är en liten ask och inte större än att den precis rymmer 12 brickor till Carcassonne och ett litet ihopvikt regelark, Ja, egentligen är det ju bara 10 spelbrickor men mer om det senare.

”Cult”-delen baseras på 6 brickor som avbildar ett slags offerplats. Man kan se dessa brickor som en variant på eller ett alternativ till klosterbrickan. En följeslagare på cult-brickan ger (precis som en figur på ett kloster) 9 poäng när den omgärdats av totalt 8 andra brickor på alla håll, men det kan också bli nada, noll och ingenting. Det är nämligen så att en cult-bricka och en klosterbricka som lagts i anslutning till varandra konkurrerar med varandra om de båda brickorna just för tillfället huserar varsin pjäs tillhörande olika spelare. Båda spelarna vill såklart åt sina 9 poäng för komplett kloster respektive cult-plats, men nu gäller att endast den som först gör sitt bygge komplett tar de 9 poängen, den andra spelaren får inget. Det gäller således att bygga på……

Fyra brickor rör ”Siege”-delen av spelet. Dessa brickor avbildar delar av en stad utanför vilken tält rests. Staden är så att säga ”under siege”, dvs. under belägring. En belägrad stad ger bara hälften så många poäng som vanligt när den är komplett, så en sådan här siege-bricka lägger man kanske i en motståndarstad, men belägringsbrickorna gör mer än så. I den slutliga poängräkningen när majoriteten följeslagare på fälten skall räknas och alla städer de försörjer poängsättas ger belägrade städer mer än de fyra poängen vanliga städer är värda. Så med många belägrade städer på spelplanen kan någon med representation på fälten samla på sig många sköna poäng.

Och så var det de sista två brickorna, ja. Om dem finns inte mycket alls att säga. Det är här ”Creativity”-delen kommer in. Brickorna är helt tomma, helt vita, och här har du alltså själv möjligheten att vara kreativ och rita och måla dina högst personliga Carcassonne-brickor. Det kan väl i och för sig vara kul, men två blanka brickor, det är snålt. Jag såg hellre möjligheten att det gick att köpa en hel karta om 10, 12, 24 eller fler blanka brickor att själv designa.

Om man för en stund bortser från de vita brickorna tycker jag att denna lilla box rymmer en hel del skoj till Carcassonne. Konkurrenssituationen som uppkommer med cult-brickorna känns fräsch och siege-brickorna sänker poängen för stadsbyggaren men kan å andra sidan ge desto mer poäng till denne eller någon helt annan när spelet är över, så visst förtjänar spelet ett hyggligt betyg. För bara ca 50:- får Carcassonne ett nytt och annorlunda liv…..