Carcassonne the Castle (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2
Ålder: Från 8+ år
Speltid: Ca 30-45 min
Innehåll: 60 slottsbrickor, 18 väggbrickor, 1 borgmur, 14 följeslagare i trä, 2 små trähus, spelregler
Konstruktör: Reiner Knizia och Klaus-Jürgen Wrede

Detta är ett riktigt kanonspel i Carcassonne-familjen för bara två spelare. Alla andra spel i serien kan förstås också spelas av bara två spelare, men här i ”the Castle” (slottet) är spelutrymmet begränsat. Spelplanen kan inte byggas ut hur mycket som helst åt valfritt håll, så här gäller det att vara extra smart om man vill bygga stora hus eller torn eller långa stigar på borggården för att få många poäng. Spelet startar med att slottsmuren pusslas ihop. Den blir som en ram som omgärdar själva spelytan. Nu gäller det för spelarna att i sann Carcassonne-anda turvis placera ut dragna slottsbrickor på området innanför murarna.

Slottsbrickorna visar alltså delar av hus, torn, stigar eller grönområden och de läggs intill varandra för att skapa poänggivande strukturer, ju större de blir desto mer poäng delas ut. För att få poäng måste huset, borgen, stigen etc. ägas av en spelare. En spelare som vill åt äganderätten (poängen) för något ser till att placera ut en av sina följeslagare på just detta hus/torn eller denna mark/stig. Problemet är dock att du bara får placera ut dina följeslagare en i taget och då endast på just den bricka du precis spelat ut. Så vad visar slottsbrickan för något? Och kan den placeras på ett bra ställe? Och har du någon följeslagare att placera ut? Du får vid spelets början 7 följeslagare i din färg. Somliga kan du ställa ut, få poäng för och ta tillbaka för att använda igen, andra blir kvar där du ställt dem resten av spelet. Så använd dina få möjligheter att samla poäng på smartaste sätt.

En följeslagare måste placeras på slottsmuren. Muren fungerar som poängräkningstabell och ju fler poäng du får desto längre flyttar sig din pjäs runt slottsmuren ni började spelet med att bygga ihop. Når du vissa poäng kan du belönas med bonusbrickor som kan ge ytterligare extrapoäng eller möjlighet att få dra och spela ut en bricka till. Ett riktigt kanonspel, lättspelat, spännande, utmanande. Har du spelat alla de andra versionerna av Carcassonne och gillat dem kommer du inte att bli besviken på detta.