Carcassonne (Midgaard Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: Från 10 år
Speltid: Ca 30 min
Innehåll: 72 landbrickor, 40 följeslagare i trä i 5 olika färger, 1 poängtabell, regler
Konstruktör: Klaus-Jürgen Wrede

Landbrickorna är kvadratiska och ca 4 x 4 cm stora. De visar städer, vägar, fält och kloster på ena sidan och de placeras med bildsidan nedåt inför spelstarten. Startbrickan (en av landbrickorna) placeras mitt på spelbordet framför spelarna med bildsidan uppåt och sedan drar spelarna i tur och ordning en bricka var. Och spelar ut den på bordet. Alla brickor efter startbrickan måste placeras intill en redan utspelad bricka och eftersom nästan ingen landbricka visar kompletta städer eller vägar kan dessa fås att växa sig större och större, allt för att generera mer och mer poäng. Sakta växer spelplanen och målet är såklart att samla flest poäng.

Poäng får man genom att bygga störst städer, längst vägar, kontrollera slätterna och äga kloster. Tricket är att vara taktisk i sitt utplacerande av sina följeslagare. Varje spelare sköter 8 små träfigurer, en placeras på poängtabellen, de övriga 7 skall på strategiskt vettiga platser ställas ut på landbrickorna. Du får bara ställa ut en figur direkt efter att du lagt ut en bricka, och du får då bara ställa ut din pjäs på just den bricka du lagt ut. Så om du ställer ut en pjäs beror förstås på vad det är för landbricka du just dragit, och om du har några följeslagare kvar. Ditt lager är begränsat, och somliga utställda figurer får du inte röra förrän landbrickorna är slut och spelet likaså. Andra följeslagare kan du ta tillbaka till ditt lilla lager, men bara om du anser att du byggt färdigt en stad, en väg etc. Och då har du ju i så fall omöjliggjort vidare utbyggnad till en ännu större stad eller längre väg.

Skall du placera ut en följeslagare för att äga vägen, klostret, staden, fältet eller avvakta tills det blir ett bättre läge? Kommer det ens att bli ett bättre läge? Ja, det beror ju på hur de andra spelarna placerar sina brickor och pjäser (ni bygger ju ändå på ett och samma spelbräde!) och vilka brickor du drar……Ett lättspelat kanonspel som blir annorlunda varje gång det spelas. Det är festligt på två spelare och minst lika svårt och kul med fler deltagare. Helt klart ett av mina absoluta favoritspel!