Café International (Mattel)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30-45 minuter
Innehåll: Spelbräde, 100 fyrkantiga gästbrickor, 100 runda poängbrickor, tygpåse, regler.
Konstruktör: Rudi Hoffmann

Sällskapsspelen har förvisso utvecklats rejält de senaste 30 åren men det är inte svårt att förstå varför Café International belönades med spelvärldens finaste utmärkelse när det gavs ut (Årets Spel i Tyskland 1989). Det här är ju ett bra spel.

Men nu måste man ju i ärlighetens namn faktiskt berätta att det är en hel del slump inblandat. Och det här spelet hade knappast fått släppas i sin nuvarande form om det kommit som nytt idag. Någon någonstans hade säkerligen blivit upprörd över hur män och kvinnor av olika nationaliteter måste placeras vid olika bord, könsblandas och samsas runt ett visst bord med en eller två givna andra nationaliteter... Ja, och så spelbrickornas tecknade bilder sedan, med karikatyrer av män och kvinnor från deltagande länder. Snygga och roliga javisst, men mörkhyade afrikaner, gulaktiga asiater, folk som röker osv. Ja, det såklart inte okej...

Cafét har 24 runda bord, vart och ett med plats för fyra personer och det måste vara både män och kvinnor på plats. 2+1 eller 1+2 är okej men aldrig tre av ett och samma kön. Bäst är såklart två män och två kvinnor runt bordet.

Varje bord är dessutom uppmärkt och primärt tillhörande en viss nation. Här finns 12 olika länder representerade så de har därmed två bord var att ansvara för, maximalt således åtta platser för sina respektive landsmän. Borden kan vara utspridda i lokalen eller intill varandra, men till själva spelupplägget hör att stolar mellan två bord (av olika nationalitet) kan upptas av en man eller kvinna från ettdera landet.

Två bord intill varandra ger därför endast sju sittplatser, där platsen mellan borden fungerar som sittplats för en gäst vid båda borden. Denna måste alltså passa in på två ställen och inte bara med sin landstillhörighet utan också med sitt kön.

Café International är alltså ett brickdragningsspel där man försöker att placera sina figurer på lämpliga ställen för att borden skall kunna ge poäng på bästa sätt. Så mycket mer krångligt än så är spelet egentligen inte.

Några jokerbrickor för män respektive kvinnor kan fungera som valfri nationalitet och beroende på vilken nation som tar de där delade platserna mellan olika bord kan det förstås bli så att en viss bricka inte kan placeras runt de runda borden. Det har liksom redan blivit fullt...

Ja, ligger där en joker i vägen kan man faktiskt få byta den mot ”rätt” originalbricka och behålla jokern till senare, men går det inte alls att få ut en bricka någonstans finns ändå en hjälp! Man placerar personen i baren istället.

Det är väl inte det sämsta säger du och det är sant, för de första 5 personerna som hamnar där i alla fall (de ger faktiskt pluspoäng). Men sedan är det visst trångt och illa att hamna där för från och med gäst nummer 6 genererar varje barbesökare minuspoäng (hela 2-14 stycken beroende på position, så var noga med att välja tillfället för ett besök om du kan). När fem gäster kommit hit vill du alltså helst undvika baren helt!

100 brickor ligger blandade i en påse och spelet startar med att varje deltagare drar 5 av dem var. Hädanefter dras en ny var gång en spelas ut. Reglerna är enkla: gör en av följande tre saker:

• Spela ut 1-2 gäster på stolar.
• Sätt en gäst i baren.
• Byt ut en placerad joker mot dess motsvarande originalbricka.

Det sista alternativet ger dig inga poäng nu, men en möjlighet att kunna spela vidare i ett annat trängt lägre framöver. Kom bara ihåg att en jokerbricka kvar på handen när spelet är slut också ger minuspoäng (nå, det skall väl inte behöva hända?).

Att gå till baren ger endast positiva poäng i början, för de första personerna. Sedan är det absolut mindre attraktivt att hamna här, men glöm inte bort möjligheten att frivilligt gå hit vid ett passande tillfälle för att ockupera en plats med få minuspoäng för att nästa gäst (förstås helst tillhörande en annan spelare) istället skall få många fler... Baren har förresten plats för 20 besökare.

Huvuddelen av spelet kretsar förstås kring möjlighet nummer ett, att placera ut gästerna runt borden. Du får inte placera en ensam gäst vid ett bord, om du inte samtidigt får poäng för denne, annars måste den gästen följas av en till runt samma bord.

Får du ut brickor (eller där redan finns folk) så att det bildas par, 2+1/1+2-kombinationer eller dubbla par finns omedelbart poäng att hämta.

En man och en kvinna vid ett och samma bord ger 2p. Ett sådant par med en tredje gäst ger 3p.

Två par (2 män och 2 kvinnor) ger 4p och kan dessa personer alla vara av en och samma nationalitet utdelas det dubbla, 8p. Poängräkningen håller man reda på genom att samla röda, svarta och blå runda plastchips.

När brickorna spelats ut fyller man på sin hand till fem brickor igen. Undantaget är dock följande: varje gång man färdigställer ett en-nationsbord (dvs. 2 män och 2 kvinnor från samma land) spelar man vidare med en bricka färre än tidigare. Fem blir fyra, kan bli tre, två osv.

Det är positivt så till vida att brickor kvar vid spelets slut ger minuspoäng, men det innebär också möjligen sämre möjligheter att verkligen kunna placera de få brickor du har kvar på ett bra sätt. Kanske går de direkt till baren...?

Spelet tar slut på ett av fyra sätt: Alla 20 platserna i baren är upptagna, det är fullt på samtliga stolar runt borden, endast 4 brickor återstår i tygpåsen eller en spelare har inga brickor kvar (dvs. har skapat 5 stycken kompletta en-nationsbord och fått sitt bricklager reducerat till noll. Spelaren med flest poäng vinner såklart.

Café International är ett lättsamt slumpspel med en gnutta taktik för omedelbar poängmaximering.